Απογοητευτικά είναι τα συμπεράσματα μελέτης για την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια, που διεξήγαγε το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να χαράξει την στρατηγική του για την επόμενη τετραετία. Όπως χαρακτηριστικά φαίνεται, τα τελευταία δώδεκα χρόνια διπλασιάστηκαν οι αιώνιοι φοιτητές, ενώ ένας στους δέκα από όσους κατορθώνουν να πάρουν πτυχίο μεταναστεύει, ενώ η σύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Βάσει των στοιχείων που καταγράφηκαν το 2003 υπήρχαν 163.037 αιώνιοι φοιτητές, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 2014 ήταν 328.742. Μάλιστα, το πρόβλημα με τους αιώνιους φοιτητές φαίνεται να υπάρχει πριν την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να αναιρέσει την διάταξη διαγραφής φοιτητών που είχαν θεσπίσει προηγούμενες κυβερνήσεις.
Βασικός αιτία που οι φοιτητές δεν τελειώνουν ποτέ τις σπουδές τους είναι η οικονομική κατάσταση, τα προβλήματα διαχείρισης των πανεπιστημίων, η δομή και η ποιότητα διδασκαλίας αλλά και οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε ιδρύματος, όπως για παράδειγμα η απόσταση.
Στην μελέτη αναφέρεται ότι οι νέοι φοιτητές αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με το πρόγραμμα σπουδών της Σχολής τους, καθώς οι απαιτήσεις είναι πολύ περισσότερες από εκείνες του Λυκείου, ενώ μπορεί να καλούνται να παρακολουθήσουν μαθήματα που δεν έχουν προηγουμένως διδαχθεί επαρκώς. Επίσης σημειώνεται ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, φοιτητές παραμελούν ή εγκαταλείπουν εντελώς τις σπουδές τους προκειμένου να εργαστούν.