Φωτογραφήσεις στην Ακρόπολη: Από τη Νέλλυ και τον Dior στη...JLO

Με αφορμή το αίτημα της Gucci για παραχώρηση χρήσης του μνημείου της Ακρόπολης, ανατρέξαμε πίσω στο χρόνο, στις λίγες φορές που ο ιερός Βράχος παραχωρήθηκε για φωτογραφήσεις ή για επίδειξη μόδας (1951).

Η πρώτη φωτογράφηση, και μάλιστα γυμνή, έγινε το 1928, και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η Ελληνίδα φωτογράφος Έλλη Σουγιουλτζόγλου- Σεραϊδάρη, γνωστή διεθνώς με το ψευδώνυμο Νέλλυ, φωτογράφισε γυμνή στην Ακρόπολη τη χορεύτρια της Κομεντί Φρανσέζ, Μόνα Πάιβα. Όπως ήταν αναμενόμενο, ξέσπασε σκάνδαλο και ο αθηναϊκός Τύπος, που κατηγόρησε την καλλιτέχνη για βεβήλωση του αρχαιολογικού χώρου. Παρά τις αντιδράσεις και τα σχόλια, η φωτογράφος δεν πτοήθηκε και επανέλαβε τη φωτογράφιση στην Ακρόπολη, με μοντέλο την Ουγγαρέζα χορεύτρια Νικόλσκα. Ο διευθυντής της Ακρόπολης, παρά την κατακραυγή, έδωσε ξανά στη Νέλλυ την πολυπόθητη άδεια….

Ένα δείγμα από την τότε φωτογράφηση:

nelly nelly2

Επίδειξη του Dior το 1951

Ο οίκος Dior το 1951 έκανε στην Ακρόπολη των Αθηνών επίδειξη ενδυμάτων με την έγκριση της τότε κυβέρνησης.

Δείτε τις φωτογραφίες:

 

 

 

…και η Τζένιφερ Λόπεζ το 2008

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της Λατίνας σταρ, η οποία είχε έρθει το 2008 στη χώρα μας για συναυλία στο ΟΑΚΑ και είχε φωτογραφηθεί στην Ακρόπολη από τον φωτογράφο Σπύρο Πόρο. Την άδεια είχε δώσει ο τότε Υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης.