Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Στην κατάψυξη μπαίνει από σήμερα ολόκληρη η χώρα ενώ σε επιφυλακή τίθεται και ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει πολλές περιοχές της χώρας με θερμοκρασίες έως και μείον 25 βαθμούς Κελσίου, αλλά και χιονοπτώσεις μέσα στην Αθήνα.

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινόμενων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) το οποίο κάνει λόγο για ιδιαίτερα έντονες χιονοπτώσεις οι οποίες θα εκδηλωθούν τις νυχτερινές ώρες στην ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Αττικής και Βοιωτίας), τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και θα συνεχιστούν κατά περιόδους αύριο, ενώ από το απόγευμα της Τετάρτης σταδιακά θα ασθενήσουν.

Στην Αττική, σήμερα, θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά (υψόμετρο 200-300 μέτρα), ενώ την Τρίτη θα είναι κατά διαστήματα ιδιαιτέρα έντονες κυρίως στη βόρεια και ανατολική Αττική.

Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια προάστια και πιθανόν πρόσκαιρα μέσα στην Αθήνα, ενώ από το απόγευμα της Τετάρτης σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές το επόμενο τριήμερο κυρίως στην κεντρική και βόρεια χώρα. Παγετός θα σημειωθεί ιδιαιτέρα ισχυρός και κατά τόπους ολικός (ενδεικτικές ελάχιστες τιμές από μείον 25 ως μείον 10 βαθμούς Kελσίου).

Η ΕΜΥ, τέλος, εξέδωσε, επίσης και δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων (7-9 μποφόρ), που αφορά στο Ιόνιο, στο Κρητικό Πέλαγος και τη θάλασσα των Κυθήρων.

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί το προσωπικό και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων. Τη σχετική εντολή έδωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, έπειτα από εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού, οι οδηγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες όπου απαιτείται, να κινούνται με χαμηλή ταχύτητα και να κρατούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα.

Επίσης, όσοι πρόκειται να μετακινηθούν θα πρέπει να ενημερώνονται διαρκώς για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Από το πρωί της Δευτέρας βρέχει στα πεδινά και χιονίζει στα ορεινά, στην κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Ήδη, στην Αττική, σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, διακοπές της κυκλοφορίας, λόγω χιονοπτώσεων-παγετού, καταγράφονται στη Λεωφόρο Πάρνηθας από το 21ο χλμ (τελεφερίκ) έως το καζίνο, στην Περιφερειακή Οδό Πεντέλης-Ν. Μάκρης από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πεντέλης «414» έως τη διασταύρωση Αγίου Πέτρου, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δ.Ε. Βιλλίων, καθώς και στη Λεωφόρο Χασιάς-Δερβενοχωρίων από το ύψος της Μονής Κλειστών.

Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για τους οδηγούς που κινούνται στη Λεωφόρο Διονύσου (από τον αριθμό 20) στον Διόνυσο στο ρεύμα προς Μαραθώνα, στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών από το 3ο χλμ στο ρεύμα προς Θήβα στην περιοχή της Μάνδρας, στην περιοχή των Βιλλίων και στην Περιφερειακή Οδό Βαρυμπόμπης-Κατσιμιδίου από το ύψος της ταβέρνας «Θέα».

Από τις 11 το πρωί της Δευτέρας απαγορεύτηκε προσωρινά η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών από το 3ο χλμ στο ρεύμα προς Θήβα στην περιοχή της Μάνδρας.

Στην Αχαϊα, η κυκλοφορία έχει διακοπεί, λόγω χιονοπτώσεων-παγετού, στη Δημοτική Οδό της Τοπικής Κοινότητας Περιστέρας Ακράτας του Δήμου Αιγιαλείας έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων.

Στη Ροδόπη, λόγω συσσώρευσης υδάτων, διακόπηκε η συγκοινωνία στις διαβάσεις των ποταμών Ποντικορέματος, Λισσού στο ύψος των Αρριανών, Εβρενου, Ιασίου, Αετοκορυφής- Διώνης και Στρύμης-Λοφαρίου.

Στο Κιλκίς, στην Επαρχιακή Οδό Λειψυδρίου-Φαναρίου (διάβαση Ξηρόμερου) ο ασφαλτοτάπητας καταστράφηκε, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.
Σε διάφορα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Συγκεκριμένα:

ΦΛΩΡΙΝΑ:
Εθνική Οδός Φλώρινας-Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας) από το 6ο έως το 25ο χλμ.
Επαρχιακή Οδός Φλώρινας Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 20ο-30ο χλμ.
Επαρχιακή Οδός Αμυνταίου-Νυμφαίου από το 18ο έως το 21ο χλμ.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ:
Επαρχιακή Οδός Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 18ο-28ο χλμ.

ΠΕΛΛΑ:
Δημοτικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο Νομού, καθώς και στη Δ.Ε. Βεγορίτιδας Δήμου Εδεσσας.
Επαρχιακή Οδός Αρνισσας-Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρας από το 9o έως το 25ο χλμ.
Επαρχιακό ορεινό οδικό δίκτυο Δ.Ε. Εδεσσας.
Επαρχιακή Οδός Κερασιάς-Χιονοδρομικό Κέντρο «Βόρρας».

ΚΑΡΔΙΤΣΑ:
Επαρχιακή Οδός Καρδιτσας-Αρτας, από 38ο-61ο χλμ. θέση «Τύμπανος».
Επαρχιακή Οδός Μουζακίου-Στεφανιάδας, από 10ο-22ο χλμ. θέση «Αγ.Νικόλαος».

ΦΩΚΙΔΑ:
Επαρχιακή Οδός Γραβιά-Καλοσκοπή-Πυρά-Μαυρολιθάρι-Καστριώτισσα.
Επαρχιακή Οδός Καλοσκοπή-Πανουργιά-Στρόμη.
Επαρχιακή Οδός Γραβιά-Βάργιανη.
Επαρχιακή Οδός Πολύδροσος-Ανω Πολύδροσος-Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.
Επαρχιακή Οδός Πενταγιοί-Αρτοτίνα.
Επαρχιακή Οδός Πολύδροσος-Επτάλοφος-Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.

ΒΟΙΩΤΙΑ:
Στο ορεινό οδικό δίκτυο Ελικώνα, προς Επταλόφο και Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.

ΑΧΑΪΑ:
Εθνική Οδός Καλαβρύτων-Διακοπτού (μέσω Ι.Μ.Ν. Σπηλαίου)
Εθνική Οδός Καλαβρύτων-Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας)
Εθνική Οδός Καλαβρύτων-Κλειτορίας (μέσω Λουσών)
Εθνική Οδός Καλαβρύτων-Κλειτορίας (μέσω Πριόλιθου)
Εθνική Οδός Καλαβρύτων-Αιγίου (μέσω Φτέρης)
Εθνική Οδός Καλαβρύτων-Χιονοδρομικού Κέντρου
Παλαιά Εθνική Οδό Κλειτορίας-Αροάνιας έως Ψωφίδα (μέσω αυχένα Πριόλιθου)
Παλαιά Εθνική Οδό 111, από 121ο χλμ έως Ψωφίδα.
Επαρχιακή Οδός Ακράτας-Ζαρούχλας από το 16ο χλμ.
Επαρχιακή Οδός Κλειτορίας-Γκούρας (μέσω Λυκουριάς)
Δημοτική Οδός Τοπικής Κοινότητας Περιστέρας Ακράτας Δήμου Αιγιαλείας-Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

ΚΟΡΙΝΘΙΑ:
Επαρχιακή Οδός Γκούρας-Δερβενίου από 1ο έως 16ο χλμ.
Επαρχιακή Οδός Κιάτου-Γκούρας, από 7ο χλμ και άνω.
Επαρχιακή Οδός Γκούρας-Λυκουριάς, από 1ο-19ο χλμ.

ΑΡΚΑΔΙΑ:
Εθνική Οδός Τρίπολης-Λεβιδίου-Νεμέας, από το 47ο-51ο χλμ.
Επαρχιακή Οδός Αστρους-Αγ. Πέτρου, από το 10ο χλμ.
Επαρχιακή Οδός Αστρους-Καστανίτσας, από το 10ο χλμ.
Στο ορεινό οδικό δίκτυο Μαίναλο-Χρυσοβίτισι-Αλωνίσταινα-Στεμνίτσα-Καρδάρα.
Στο ορεινό οδικό δίκτυο Πάρνωνα-Ανω Δολιανά-Δραγούνη-Καστρί-Αγ. Πέτρος-Παλαιοχώρι-Αγ. Βασίλειος-Βασκινά.