Συνελήφθη στην Ελλάδα Τούρκος ναυτικός για κατασκοπεία στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας

Στην σύλληψη ενός Τούρκου ναυτικού στην Ελλάδα για κατασκοπεία προχώρησε το Λιμεναρχείο Ελευσίνας. Όπως αναφέρει η επίσημη ενημέρωση από το Ελληνικό Υπουργείο Ναυτιλίας την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου ένα περιπολικό του πολεμικού ναυτικού εντόπισε τον 51χρονο Τούρκο ναυτικό του πλοίου MAKBUL ANA, σημαία Τουρκίας να τραβάει φωτογραφίες την ώρα που το εμπορικό πλοίο περνούσε από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Το Πολεμικό Ναυτικό ειδοποίησε το Λιμεναρχείο της Ελευσίνας και όταν το τούρκικο εμπορικό πλοίο έδεσε στο λιμάνι ο 51χρονος συνελήφθη.

Για το περιστατικό έγινε προανάκριση, ειδοποιήθηκε ο εισαγγελέας και την επόμενη ημέρα (2 Φεβρουαρίου) ο Τούρκος ναυτικός προσήχθη με την αυτόφωρη διαδικασία ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά για παράβαση του άρθρου 148 του Ποινικού Κώδικα για κατασκοπεία, αλλά για παράβαση του άρθρου 149α το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ότι:

1. Όποιος: α) χωρίς δικαίωμα καταρτίζει εικόνες ή σχέδια οχυρώσεων, πλοίων, δρόμων, καταστημάτων ή άλλων έργων ή στρατιωτικών τόπων

ή β) για το σκοπό αυτό, μπαίνει κρυφά ή με απάτη στα μέρη αυτά, αν η προσέλευση εκεί απαγορεύεται στο κοινό, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από ειδική διάταξη.

2. Όποιος εισέρχεται στα πιο πάνω μέρη κρυφά ή με απάτη, τιμωρείται γι’ αυτό και μόνο με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών.

Στον 51χρονο ορίστηκε τακτική δικάσιμος στις 9 Φεβρουαρίου και αφέθηκε ελεύθερος.

Νωρίτερα, τα τουρκικά μέσα μετέδιδαν πως ο 51χρονος που συνελήφθη ήταν αρχιμηχανικός και πως τραβούσε φωτογραφίες το λιμάνι της Σαλαμίνας. Τα τουρκικά μέσα ανέδειξαν την είδηση αυτή ως «μετά την κρίση των Ιμίων, κρίση της φωτογραφίας».

hurriet