Αχτσιόγλου: Η ευθύνη στο κλείσιμο της αξιολόγησης είναι στα χέρια του ΔΝΤ

Αποφασισμένη να μην μετακινηθεί καθόλου από τις αρχικές της θέσεις στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων που είναι υπό διαπραγμάτευση δηλώνει η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και τονίζει πως το 1/3 της διαπραγμάτευσης έχει κλείσει και το 1/3 έχει συμφωνηθεί. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «η κυβέρνηση θέλει τη συμφωνία και εργάζεται σκληρά να ολοκληρωθεί. Η ευθύνη ανήκει στο ΔΝΤ… Τον μπαλάκι ανήκει στην άλλη πλευρά» και πρόσθεσε ότι «το 1/3 έχει κλείσει και το άλλο 1/3 έχει συμφωνηθεί… Δεν είναι εύκολο να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στις πλευρές».

Παράλληλα υπογράμμισε πως η κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη στο θέμα των ομαδικών απολύσεων που ζητά το ΔΝΤ και επέμεινε στο σύστημα των συλλογικών συμβάσεων με κανονικότητα στην αγορά εργασίας.

Για τους Ελεύθερους επαγγελματίες

Δίκαιη επιλογή χαρακτήρισε η υπουργός Εργασίας το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες σημειώνοντας ότι «το νέο σύστημα δεν άλλαξε τα ποσοστά υπολογισμού των εισφορών, αλλά την βάση υπολογισμού των πραγματικών εισοδημάτων» και πααρτήρησε ότι «τα ποσοστά υπολογισμού δεν άλλαξαν (σ.σ. 20% για κύρια ασφάλιση). Περίπου το 80% των νέων επαγγελματιών δεν θα υποστεί νέα επιβάρυνση». Επίσης η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε πως στο νόμο 4387 υπάρχει πίνακας σημαντικών εκπτώσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και πρόσθεσε ότι «η επιλογή του ασφαλιστικού ήταν η προστασία των πολύ μεγάλων χαμηλών εισοδημάτων με σύστημα αναδιανεμητικό».

Για τον ΕΦΚΑ

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ΕΦΚΑ η υπουργός Εργασίας σημείωσε πως ξεκίνησε με έλλειμμα 750 εκατ. ευρώ και το έλλειμμα θα μειωθεί σημαντικά αν δεν μείνει στο μισό εντός του έτους και έθεσε τους στόχους του υπουργείου που όπως ανέφερε είναι η αντιμετώπιση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας. Παράλληλα ανέφερε ότι η ανεργία μειώθηκε στο 23% από το 27% αλλά όπως είπε αυτός δεν είναι λόγος να επιχαίρουμε και δεσμεύτηκε πως μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν καταβληθεί όλες οι εκκρεμούσες συντάξεις ενώ στα τέλη του 2017 θα πληρωθούν όλα τα εκκρεμούντα εφάπαξ.