Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Να μην εκδοθούν οι 4 αξιωματικοί στην Τουρκία

Αρνητικός με την έκδοση των τεσσάρων Τούρκων αξιωματικών στη χώρα τους εμφανίστηκε και ο τρίτος εισαγγελικός λειτουργός, απευθυνόμενος στο αρμόδιο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιεισαγγελέας Νίκος Παντελής, εξήγησε με μια αναλυτική αγόρευση τους λόγους για τους οποίους και οι τέσσερις δεν θα πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία.

Ο κ. Παντελής επικαλέστηκε τις βασικές διατάξεις περί προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου όπως περιγράφονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι θα δικαστούν δίκαια στην περίπτωση που εκδοθούν στην Τουρκία.

Συνεχίζοντας ο αντιεισαγγελέας αναφέρθηκε στο κλίμα που επικρατεί στη γειτονική χώρα μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος το βράδυ της 15ης Ιουλίου του 2016.

«Το άσυλο είναι λέξη ελληνική, ήρθαν εδώ για να σώσουν τις ζωές τους. Στην Τουρκία τους έχουν φορτώσει τα πάντα. Ποια απόπειρα δολοφονίας; Mε άοπλο ελικόπτερο; Σας ζητώ κύριοι δικαστές να γνωμοδοτήσετε κατά της έκδοσης του», φέρεται να είπεο Νίκος Παντελής.

Από την πλευρά τους οι τέσσερις αξιωματικοί μιλώντας ενώπιον του δικαστηρίου έκαναν λόγο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Την μη έκδοσή τους στην Τουρκία υπερασπίστηκαν και οι μάρτυρες που εξετάστηκαν, όπως και ακόμα δύο αντιεισαγγελείς, ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης και η Βασιλική Θεοδώρου. Οι δύο τελευταίοι μετείχαν σε ισάριθμες δίκες που έγιναν το περασμένο διάστημα στον Άρειο Πάγο.

Η απόφαση για την έκδοση ή μη των συνολικά 8 Τούρκων αξιωματικών στη χώρα τους, θα ληφθεί από τα δικαστικά συμβούλια και θα εκδοθεί στις 23 Ιανουαρίου.