Σε έξαρση η γρίπη στην Ελλάδα - Οκτώ νεκροί από επιπλοκές του ιού

Κορυφώνεται η έξαρση του ιού της γρίπης στην Ελλάδα, την ώρα που το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αναφέρει ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 8 θάνατοι από επιπλοκές που προκάλεσε ο ιός. Όλοι είχαν νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, από τους οποίους μόνο οι 2 (25%) ήταν εμβολιασμένοι.

Οι ειδικοί αποδίδουν την αύξηση της θνησιμότητας εξαιτίας του ιού και στο κύμα ψύχους που πλήττει τη χώρα το τελευταίο διάστημα.

Πρόκειται για 7 άνδρες και 1 γυναίκα από 58 έως 86 χρόνων και μέση ηλικία τα 74 έτη. Όπως αναφέρεται, από τα 8 κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α. Τα 7 στελέχη γρίπης τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και όλα βρέθηκαν να ανήκουν στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Τα 8 κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 39 σοβαρά κρούσματα γρίπης τύπου Α, με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 28 άνδρες και 11 γυναίκες, από 3 έως 89 χρόνων. Τα 29 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα, υποτυποποιήθηκαν και εξ αυτών το σύνολο βρέθηκε να ανήκει στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Τα 36 (92,3%) από τα 39 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα, με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη και εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 6 (16,7%).

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ως τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από τον ιό.