Άφαντοι είναι περίπου 13.000 άνθρωποι που έχουν καταγραφεί σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, οι οποίοι δεν αποκλείεται να συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τη Βόρεια Ευρώπη, γράφει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Όπως αναφέρει το άρθρο, στο παραπάνω συμπέρασμα οδηγεί μια αξιολόγηση που πραγματοποίησαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αρμόδιοι για θέματα μετανάστευσης. Όπως προκύπτει από την έρευνα στο Αιγαίο, η χώρα μας δεν έχει εξελιχθεί σε τελικό προορισμό για τους μετανάστες, όπως ήλπιζε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα πάντα με την WSJ, από τον περασμένο Μάρτιο που υπεγράφη η συμφωνία για το προσφυγικό, η στρατηγική που ακολουθεί η Ευρώπη εστιάζει στο κλείσιμο των βαλκανικών συνόρων στο Βορρά και στην επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία.
«Η Ελλάδα λέει πως περίπου 63.000 μετανάστες και πρόσφυγες είναι αποκλεισμένοι σε κέντρα και περιμένουν την επεξεργασία τους στα νησιά και την ενδοχώρα. Οι αξιωματούχοι μετανάστευσης, οι οποίοι δεν είναι Έλληνες, αναφέρουν πως είναι γνωστό τι συμβαίνει με τους 50.000. Οι υπόλοιποι “δεν έχουν παρακολουθηθεί εδώ και μήνες” λέει ένας από τους αξιωματούχους που συμμετείχαν στην αξιολόγηση. Μπορεί να κατευθύνθηκαν προς την ελληνική ενδοχώρα, ή να προχώρησαν στα Βαλκάνια, ή να βρίσκονται στη βόρεια Ευρώπη αυτή τη στιγμή, είπε ο αξιωματούχος» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Οι άνθρωποι αυτοί αποκαλούνται «no-shows», καθώς δεν έχουν εμφανιστεί σε κέντρα ελέγχου και επεξεργασίας. «Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται τώρα οι “no-shows”» είπε άλλος ένας αξιωματούχος. «Κανείς δεν ξέρει αν έχουν φύγει από τα νησιά, ή αν δεν εμφανίζονται επειδή πιστεύουν πως κάτι θα αλλάξει για τους ίδιους» συμπλήρωσε.
«Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο όλες οι χώρες με ροές έχουν αντιμετωπίσει», είπε ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος. «Είναι αδύνατον να σφραγιστούν πλήρως τα σύνορα», πρόσθεσε, τονίζοντας πως η ροή μετανάστευσης από την Ελλάδα στα Βαλκάνια βρίσκεται κοντά στο επίπεδο όπου ήταν πριν την έκρηξη της προσφυγικής κρίσης το 2015.
Παράλληλα, αξιωματούχοι είπαν ότι η παράνομη διακίνηση μεταναστών έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω κοινών περιπολιών στα σύνορα με τη βουλγαρική αστυνομία.
Σε κάθε περίπτωση, από τους 13.000 που είναι άφαντοι, περίπου 8.000 που είχαν καταγραφεί στην ενδοχώρα και περιέχονταν στην επίσημη καταμέτρηση δεν έχουν βρεθεί ξανά από τον Αύγουστο, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Από αυτούς που έφτασαν στα νησιά από τον Μάρτιο, περίπου 5.000 έχουν εξαφανιστεί.