Κυρίτσης: Το τραγικό δυστύχημα στη Μόρια, θα μπορούσε να συμβεί παντού

«Το τραγικό δυστύχημα στη Μόρια, οφειλόταν σε έκρηξη φιάλης υγραερίου και θα μπορούσε να συμβεί παντού, αλλά όπως λέει η παροιμία όπου φτωχός και η μοίρα του, έτυχε να συμβεί σε αυτούς τους ανθρώπους» δήλωσε μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και στην εκπομπή ΝΤΑΜΕΣ ΣΠΑΘΙ με τις Ελονώρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου, ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

Αναλυτικά είπε:

«Το τραγικό δυστύχημα στη Μόρια, με θύματα μια 60χρονη και το εγγονάκι της, οφειλόταν σε έκρηξη φιάλης υγραερίου, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί παντού, αλλά όπως λέει και η παροιμία όπου φτωχός και η μοίρα του, έτυχε να συμβεί σε αυτούς τους ανθρώπους και να έχουμε εκτός από τους νεκρούς και δύο σοβαρά τραυματίες που διακομίστηκαν στην Αθήνα, κάποιους σε ελαφρύτερη κατάσταση, καθώς και καταστροφές που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε.

Εχουμε πρόβλημα υπερπληθυσμού στα νησιά, το γνωρίζουμε ,κάνουμε προσπάθειες να το αντιμετωπίσουμε αλλά επειδή συμμετέχουμε στη συμφωνία ΕΕ με την Τουρκία , με συγκεκριμένες προβλέψεις, κάποια πράγματα μπορούμε να τα κάνουμε , κάποια άλλα δεν μπορούμε και κάποια πράγματα σχεδόν μπορούμε να κάνουμε και αναφέρομαι στον όρο που λέει ότι πρέπει να μείνουν στα νησιά όσοι άνθρωποι είναι πρός επαναπροώθηση».

*Για τη δυνατότητα παρέμβασης από ελληνικής πλευράς και τις ενέργειες που γίνονται.

«Κατ αρχήν διαπραγματευόμαστε αυτό το θέμα με τους υπόλοιπους ευρωπαίους και την Τουρκία, αλλά επειδή βρισκόμαστε σε μια περίεργη φάση της διαδικασίας δεδομένων των δηλώσεων Ερντογάν και της στάσης της ΕΕ που βρίσκεται μπροστά σε ένα εκλογικό κύκλο, ο οποίος επικαθορίζεται από την άνοδο των ξενοφοβικών, ακροδεξιών, λαικιστικών δυνάμεων, η όλη κατάσταση γίνεται δυσκολότερη. Εμείς δυστυχώς σε αυτή τη συμφωνία που δεν είναι καλή, δεν έχουμε τη δυνατότητα να την …πειράξουμε πολύ καθώς είμαστε οι πρώτοι που δεν θέλουμε να καταρρεύσει, διότι θα ενταθούν οι ροές. Κάνουμε συσκέψεις με τοπικούς φορείς,για να ανιχνεύσουμε τις δυνατότητες εσωτερικής διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης με δεδομένη την κούραση και των προσφύγων, λόγω της παρατεταμένης παραμονής τους σε αντίσκηνα και κοντέινερς , αλλά και του τοπικού πληθυσμού, όπως στη Λέσβο όπου καταλήξαμε σε κάποια συμφωνία, η οποία υλοποιείται ως έναν βαθμό. Να σημειώσω ότι τοπικά οι αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών υποδαυλίζονται από ακροδεξιά στοιχεία, αλλά και η στάση της ΝΔ δεν είναι τόσο κατευναστική όσο θα έπρεπε ,δεδομένου του ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και θα έπρεπε να υπάρχει ένα ελάχιστο σημείο συνεννόησης, χωρίς βέβαια να εννοώ ότι η ΝΔ υποδαυλίζει ενέργειες.»

 

*Για τις επιθέσεις στη Χίο.

« Ηταν δολοφονικές επιθέσεις από ακροδεξιά στοιχεία. Η Σούδα όπου βρίσκεται ο συγκεκριμένος καταυλισμός στο νησί ,είναι προβληματικό μέρος και η κυβέρνηση έχει ζητήσει , χωρίς όμως οι τοπικές αρχές να το εγκρίνουν, τη μεταφορά των ανθρώπων από εκεί. Υπάρχει επαγρύπνηση της αστυνομίας, αλλά η λύση είναι να ξηλωθεί η Σούδα. »

*Για μελλοντικές δράσεις και ενέργειες αναφορικά με το προσφυγικό.

«Λαγούς μέσα από καπέλα δεν μπορούμε να βγάλουμε, ούτε να τραβήξουμε άσους απ το μανίκι.Πιέζουμε τους ευρωπαίους να στέλνουν περισσότερους ειδικούς, καθώς έχουν στείλει 36 έναντι 300 που θα έπρεπε. Με τα χίλια ζόρια αποσπάσαμε τη δέσμευση να μας σταλούν 100 άτομα ώστε να επιταχυνθούν η διαδικασία παροχής ασύλου και οι επιστροφές στην Τουρκία. Από τη Χίο έχουν γίνει μεταφορές κάποιων ανθρώπων με προφίλ ασύλου στην ηπειρωτική χώρα, ενώτην Δευτέρα ξεκινά η διαδικασία μεταφοράς ατόμων από τη Χίο και τη Σάμο.»