Επιμένει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MNI ότι θα πραγματοποιηθεί το λεγόμενο Washington Group για το ελληνικό χρέος στο Βερολίνο, απλώς άλλαξε η ημερομηνία για να αποπροσανατολιστούν τα ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι : «Τα μέλη του “Washington Group” θα έχουν διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος και την απομείωσή του προ του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου».
Η νέα αυτή εκδοχή μάλλον επιτείνει τη σύγχυση που επικρατεί για το θέμα μετά από τη διάψευση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ και την καθόλου διαφωτιστική απάντηση της Κομισιόν, ενώ ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ αρχικά επιβεβαίωσε την είδηση, κατόπιν, όμως, την αναίρεσε, δηλώνοντας ότι δεν γνώριζε ότι ματαιώθηκε.
Συγκεκριμένα:
Το σχετικό δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας που γνωστοποιούσε τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών των πέντε ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης στο Βερολίνο με θέμα την Ελλάδα διέψευσε η επικεφαλής του γραφείου Τύπου του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι συνομιλίες είχαν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο με θέμα τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Όπως είπε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Υπουργείου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «δεν υπάρχει, δεν υπήρχε, δεν πρόκειται να γίνει και δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει ‘‘έκτακτη κρίσιμη συνάντηση’’», αναφέρει επίσης από την πλευρά της η DW.
Η Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν υποστήριξε ακόμη ότι «δεν υπάρχει κρίση, υπάρχουν συζητήσεις, υπάρχει η αξιολόγηση που τρέχει».
“Αδιάβαστος” ο Τσακαλώτος
Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε την έκτακτη συνάντηση για την Ελλάδα στο Βερολίνο, απαντώντας σε ερώτηση κοινοβουλευτικών συντακτών στη Βουλή, πριν την έναρξη της ομιλίας του Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, για να την αναιρέσει λίγο αργότερα, ισχυριζόμενος πως δεν γνώριζε ότι ακυρώθηκε!
Η αντίδραση της Κομισιόν
«Δεν σχολιάζουμε διαρροές προς τον Τύπο», απάντησε την Τετάρτη η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Ανίκα Μπράιτχαρντ, κληθείσα να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, το οποίο ανέφερε ότι την Παρασκευή επρόκειτο να συγκληθεί στο Βερολίνο το λεγόμενο Washington Group, σύμφωνα με το ΑΠΕ, αποφεύγοντας στην ουσία να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία.
Τα σενάρια
Δημοσιογραφικές πηγές όμως υποστηρίζουν ότι η γερμανική Κυβέρνηση ήταν αυτή που εμπόδισε την πραγματοποίηση της συνάντησης (τουλάχιστον προς το παρόν). Ο λόγος είναι ότι θεώρησε πως μια τέτοια διάσκεψη θα ασκούσε πίεση στο Βερολίνο για την αλλαγή της στάσης του στο θέμα του χρέους, με δεδομένο ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει επαναλάβει πολλές φορές την άποψη ότι τη δεδομένη στιγμή δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους μεσοπρόθεσμα.
Το τελικό συμπέρασμα, σύμφωνα πάντα με αυτές τις πληροφορίες, είναι ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών δεν επιθυμούσε να δεσμευτεί σε κανέναν, θέλοντας να έχει ελευθερία κινήσεων για τον χειρισμό του ελληνικού ζητήματος, κάτι που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο ενόψει των γερμανικών εκλογών το Φθινόπωρο του 2017.
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, η δήλωση διάψευσης του mini Eurogroup συνδέεται με τις δηλώσεις από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι στη συνάντηση δεν θα συμμετείχε η Κριστίν Λαγκάρντ. Αντίθετα, η ευρωπαϊκή πλευρά υποστήριζε ότι το παρών θα έδινε ο αναπληρωτής Διευθυντής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Η εξέλιξη αυτή μεταφράστηκε ως επιφύλαξη εκ μέρους του ΔΝΤ ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση στις διαφορές με την Ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος.
Για την Ελλάδα… χωρίς την Ελλάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει την Τρίτη, στην έκτακτη σύνοδο για την προοπτική της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν θα συμμετείχε η Ελλάδα, αλλά οι Υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας), ενώ παρόντες θα ήταν και εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Άλλες πηγές από την Ευρώπη αναφέρουν ότι το χάσμα ανάμεσα στο Ταμείο και τη Γερμανία παραμένει μεγάλο, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη συμμετοχή του ΔΝΤ, την ώρα που η μεγάλη “μάχη” γίνεται τόσο για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους όσο και για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 που “πρέπει να διατηρηθούν για κάποια χρόνια”, σημειώνουν. Το γεγονός αυτό αποτελεί μεγάλο “πονοκέφαλο” για την Κυβέρνηση, η οποία για να καταφέρει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να απευθυνθεί για ακόμα μια φορά στην τσέπη των Ελλήνων φορολογουμένων.
Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι το Ταμείο απαιτεί αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν νωρίτερα κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η ελληνική Κυβέρνηση μαζί με το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο θα πρέπει να ψηφίσει πρόσθετα μέτρα.
Η Αθήνα πρέπει να πάρει πολιτικές αποφάσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης – Το plan B
Πληροφορίες από το MNI που επικαλείται δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους που γνωρίζουν για τη διαπραγμάτευση, σημειώνουν ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να διαφωνεί με ΕΚΤ και Κομισιόν για τους μεσοπρόθεσμους στόχους της Ελλάδας με βάση την μέχρι στιγμής αξιολόγηση. Οι ίδιες πηγές δεν «βλέπουν αποφάσεις» στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου «παρά την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα» όπως παραδέχονται. Τονίζουν δε πως η Αθήνα «πρέπει να πάρει πολιτικές αποφάσεις για να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση».
«Εξαρτάται τώρα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να δώσει το πράσινο φως για να κλείσουν τα κενά, δεν είναι σημαντικά», είπε ένας αξιωματούχος στο ΜΝΙ. Τα κενά στα οποία αναφέρεται, αφορούν κυρίως στα εργασιακά και στις μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια. Ο ίδιος αξιωματούχος, έσπευσε ωστόσο να προσθέσει ότι λόγω δημοσίων δηλώσεων από Υπουργούς, ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι «μάλλον δύσκολο να επικοινωνήσει τις αλλαγές».
Οι ίδιοι αξιωματούχοι αποκαλύπτουν παράλληλα ότι ο ESM έχει εξετάσει μια λύση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ελληνικού χρέους, ωστόσο είναι αβέβαιο αν θα πεισθεί το ΔΝΤ. Έτσι, η ΕΕ ετοιμάζει «plan B» σε περίπτωση που αποτύχει να έρθει σε συμφωνία με το ΔΝΤ για την Ελλάδα. Το Ταμείο επιμένει να διαφωνεί ως προς την βιωσιμότητα του χρέους αλλά και τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ζητά είτε περικοπή του χρέους είτε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αλλιώς ζητά να καθοριστούν από τώρα μέτρα για το χρονικό διάστημα 2018 (οπότε και λήγει το πρόγραμμα διάσωσης) μέχρι το 2021 ώστε οι στόχοι για πλεόνασμα 3,5% να είναι εφικτοί.
Η λύση του ESM θα είναι σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα να περικόψουν/ανακουφίσουν το ελληνικό χρέος κατά 32 με 36 δισ. ευρώ. Έτσι ώστε να καλύψουν τις απαιτήσεις του Ταμείου.
Αν παρόλα αυτά δεν υπάρξει συμφωνία, η ΕΕ εξετάζει και άλλη εναλλακτική, σύμφωνα με την οποία κάποια μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και «πολιτικά ανώδυνα» όπως σχολιάζει η πηγή του ΜΝΙ θα μπορούσαν να καθοριστούν περαιτέρω.
Τζανακόπουλος: Το ΔΝΤ να μη βάζει εμπόδια
Όλα αυτά αναφέρονται την ώρα που η ελληνική Κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο και ότι είναι εφικτή μια συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
«Αναμένουμε μια πολιτική συμφωνία ως τις 5 Δεκέμβρη για τα θέματα που εκκρεμούν στην αξιολόγηση» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει την βούληση για κάλυψη των διαφορών που χωρίζουν του θεσμούς από ελληνικές θέσεις τα εργασιακά, τα ενεργειακά και το κομμάτι των δημοσιονομικών.
«Η δική μας βούληση δεν συνεπάγεται μέτρα λιτότητας, ούτε υποχώρηση στα εργασιακά», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε: «Θέλουμε το ΔΝΤ να μην βάλει εμπόδια και να καταλήξουμε σε συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος. Το Ταμείο οφείλει να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αν θεωρεί ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται είναι υψηλά και τα νέα μέτρα λιτότητας θα προκαλέσουν νέα ύφεση στην ελληνική οικονομία, όπως θεωρούμε κι εμείς, τότε να το πει ανοικτά».
Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αν υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης για να χαραχθεί εθνική γραμμή ως προς το χρέος, απάντησε ότι δεν υπάρχουν. Εξαπολύοντας επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, είπε ότι «οι συστρατεύσεις και οι ανένδοτοι που εξαγγέλλει είναι επικίνδυνες για τη χώρα» αναφερόμενος στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες.
Για το θέμα του χρέους, είπε ότι “δεν είναι απομονωμένο από ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος. Πρώτα κλείνει η αξιολόγηση και ανοίγει το θέμα του χρέους.Δεν είναι πολιτικά ουδέτερο ζήτημα. Οι πολιτικές διάφορες παίζουν σαφή ρόλο. Με τη ΝΔ δεν υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης στο συγκεκριμένο ζήτημα, είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε προτάσεις”.