Έρχεται χειμώνας- Χιόνια και τσουχτερό κρύο

Μέσα στις επόμενες περίπου 20 με 30 μέρες, εκτιμάται πως ψυχρή αέρια μάζα πολικής προελεύσεως θα κινηθεί αρκετά πιο νότια προς τα Βαλκάνια και την Ελλάδα…

Όπως αναφέρει το Gree-weather.org πάντα μία τέτοια κάθοδος ενός ψυχρού μετώπου, σημαίνει και σύγκρουση του με αρκετά θερμότερες αέριες μάζες πάνω από την περιοχή μας και κυρίως σύγκρουση με τα θερμότερα νερά του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους. Ο συνδυασμός αυτός κατά το παρελθόν, έχει τροφοδοτήσει με αρκετή υγρασία αρκετές τέτοιες πολικές αέριες μάζες, χαρίζοντας ιδιαίτερα ισχυρές χιονοπτώσεις αλλά και χιονοθύελλες σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας.

Μία λοιπόν πιθανή άνοδος του Αζορικού αντικυκλώνα όπως θα δείτε παρακάτω, θα είναι σε θέση να κινήσει όλο το ψύχος από την Ρωσία και τον βορρά της Ευρώπης προς τα Βαλκάνια, την Μαύρη θάλασσα, την Ιταλία, την κεντρική γενικότερα Ευρώπη αλλά και την χώρα μας, εγκλωβίζοντας ουσιαστικά όλο το φαινόμενο ”lake effect snow” στην περιοχή μας.

Εμείς υπό τέτοιες συνθήκες αλλά και βάση καταγραφών παρόμοιων φαινομένων, συνήθως βρισκόμαστε στις παρυφές των χαμηλών αυτών βαρομετρικών χαμηλών, εκεί δηλαδή που σχεδόν πάντα τα φαινόμενα είναι και ισχυρότερα εξαιτίας της ”πάλης” που δίνουν οι θερμές αέριες μάζες της Αφρικής με το ψύχος του βόρειου πόλου.

Σύμφωνα πάντα με το greek-weather μπαίνουμε όπως όλα δείχνουν στον Χειμώνα, ωστόσο ήδη ο Χειμώνας φαίνεται πως μπήκε στην βόρεια Ελλάδα και αναμένουμε αρκετό κρύο, πιθανά χιόνια αλλά και ισχυρές καταιγίδες μέσα στις επόμενες 20 με 30 περίπου ημέρες. Ένας μεγάλος χιονιάς δεν αποκλείεται.

hioni1 hioni2