Πρωτοφανή τα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα για τον Ομπάμα

Επί ποδός βρίσκονται οι ελληνικές αρχές για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα από τις 15 έως τις 16 Νοεμβρίου.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι κάτι παραπάνω από δρακόντεια, καθώς αναμένεται να ξεπεράσουν ακόμη κι εκείνα που είχαν ληφθεί όταν ο Μπιλ Κλίντον ήρθε στην ελληνική πρωτεύουσα το 1999.

Την ίδια ώρα, ο “πονοκέφαλος” των αρχών είναι η πρόσφατη επίθεση με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία, αλλά και η προκήρυξη των «Πυρήνων της Φωτιάς» που καλεί σε δυναμικές ενέργειες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ομπάμα. Επίσης υπενθυμίζεται ότι ακυρώθηκε η ομιλία του Αμερικανού ηγέτη στην Πνύκα για λόγους ασφαλείας.

Η Αθήνα θα μοιάζει με φρούριο: Πάνω από 5.000 αστυνομικοί επιστρατεύονται για την ασφάλεια του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου, ενώ υπό πλήρη κινητικότητα θα είναι οι ειδικές υπηρεσίες της Αστυνομίας με τους σκύλους της υπηρεσίας Κ9, το τμήμα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, αλλά και κλιμάκια των μυστικών υπηρεσιών.

Οι χώροι που θα επισκεφθεί ο Ομπάμα θα επιβλέπονται από τα εναέρια μέσα της Αστυνομίας και παράλληλα αεροσκάφη F-16 θα συνοδεύσουν το Air Force 1 από την ώρα που θα εισέλθει στο ελληνικό FIR, μέχρι τη στιγμή που θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Όσο για το μέρος όπου θα μείνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα ανακοινωθεί την τελευταία στιγμή: Σύμφωνα με την Real τα ξενοδοχεία που εξετάζονται είναι η «Μεγάλη Βρετανία», το Intercontinental όπου είχε διαμείνει το 1999 ο Μπιλ Κλίντον, ακόμα και ο «Αστέρας» στη Βουλιαγμένη.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται στην Αθήνα μεταφορικά αεροσκάφη της USAF που θα μεταφέρουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (εργαλεία επιτήρησης, οχήματα μεταφοράς και οπλισμός) για τα περίπου 500 άτομα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που θα είναι άμεσα επιφορτισμένα με την ασφάλεια του Ομπάμα.