Πεύκα, λεύκες και καστανιές σε έναν αριστοτεχνικό κήπο που σχεδιάστηκε και άρχισε να φυτεύεται από έναν Δανό αυτοκρατορικό κηπουρό το 1880. Κτίσματα βγαλμένα σαν από παραμύθι, από το ανάκτορο-αντίγραφο των θερινών ανακτόρων της Αγίας Πετρούπολης- έως το ιστορικό ξενοδοχείο «Τατόιον». Ο αίθριος καιρός ευνόησε την περιήγηση, χθες, στο μοναδικό στην Ελλάδα, κτήμα Τατοΐου με ξεναγό τον Πρόεδρο του ΔΣ του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, Βασίλη Κουτσαβλή.
Μοναδικό για την ομορφιά του και την ιστορία του, το Κτήμα Τατοΐου, διατηρεί ανεξίτηλη την αύρα της μνήμης. Εκκρεμεί η αξιοποίηση του, χωρίς «φαντάσματα». Όχι στην κατεύθυνση μιας πλαστικής «Ντίσνεϊλαντ» αλλά με σεβασμό στην ιστορικότητα του και στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, που διασφαλίζεται με την αναβίωση του Κτήματος ως μονάδας παραγωγής εκλεκτών γαλακτοκομικών προϊόντων, με βουτυροκομείο με την επαναλειτουργία του βουστασίου, με σύγχρονες προδιαγραφές, με βιολογικές καλλιέργειες, με την αμπελουργία και την οργάνωση του οινοποιείου αλλά και την μετατροπή του ανακτόρου σε Μουσείο για να φιλοξενηθούν τα 17.000 αντικείμενα-μεταξύ αυτών οι ιστορικές άμαξες και τα αυτοκίνητα της τέως βασιλικής οικογένειας, τα οποία παραμένουν κλειδωμένα από το 1967.
Αυτά καταθέτει ο Σύλλογος Φίλων του Κτήματος Τατοΐου όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Επίσης ο σύλλογος θεωρεί ότι η μελέτη χρήσεων του ΥΠΕΚΑ, όπως επισήμαναν στις παρουσιάσεις της μελέτης το 2014, αφήνει ανοιχτά και ασαφή μείζονος σημασίας ζητήματα, ενώ προτείνει χρήσεις ασύμβατες με τον ιστορικό χαρακτήρα του Κτήματος και με τις πραγματικές αντοχές του ως χώρου παιδείας και αναψυχής (για παράδειγμα 7 καφετέριες και ταβέρνα και συνεδριακός χώρος στη θέση του βουστασίου).