Στην διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνει «καμία απολύτως αλλαγή» στο μάθημα των Θρησκευτικών προχώρησε ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» και διευκρίνισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτό «το εννοώ, καμία απολύτως αλλαγή, γιατί και ο Αρχιεπίσκοπος έχει συμφωνήσει στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Φίλη και τον πρωθυπουργό για το τι θα ακολουθήσουμε και βεβαίως θα το ακολουθήσουμε, όπως έχει συμφωνηθεί».
Κληθείς να σχολιάσει το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, με τον οποίο σήμερα έχει μία πρώτη άτυπη συνάντηση ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι «τον σέβομαι, έχει μία καίρια θέση, που παίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην κοινωνία μας και για λόγους ιστορίας και για λόγους συγκυρίας και ελπίζω να είναι αμοιβαία τα αισθήματα». Παράλληλα ανέφερε ότι «δεν είναι μόνον η πολιτική εξουσία, είναι πώς αντιδρά και η κοινωνία στις πρωτοβουλίες που παίρνονται και αυτό είναι πάντα το πιο δύσκολο θέμα στην πολιτική. Εδώ, λοιπόν, θα πρέπει να δει κανείς ποια είναι τα πιο ώριμα αιτήματα, όπως τα είδε ο προκάτοχός μου και έχουμε κάνει συγκλονιστικά βήματα» και εξήγησε ότι «άνοιξαν τα σχολεία στην ώρα τους, με βιβλία, όσο κι αν αυτό ακούγεται τετριμμένο. Τόσο τετριμμένο, όμως, που για δεκαετίες δε γινόταν, άρα κάτι δεν πήγαινε καλά, και για το οποίο εγώ είμαι σίγουρος πως κάθε υπουργός ήθελε να γίνονται στην ώρα τους, άρα δεν είναι μόνο το υπουργείο».
Για τα θέμα της Παιδείας ανέφερε ότι «υπάρχει ένα πολύ σύνθετο θέμα με τους θεσμούς, με τους οποίους πρέπει να συνεννοηθούμε με μεγάλη σαφήνεια, ώστε να δούμε τι θα γίνει με τους διορισμούς και την αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία».
Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι «έχουμε ένα τριετές πλάνο -είχα την χαρά και την εμπιστοσύνη του υπουργού να συμμετέχω στις συζητήσεις με τους θεσμούς για τα εκπαιδευτικά θέματα από πέρυσι τον Οκτώβριο- και είμαστε σε μία πολύ καλή πορεία για την σύνταξη ενός τριετούς σχεδίου, το οποίο δείχνει τις δικές μας προτεραιότητες και με βάση αυτό θα πορευτούμε» και ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα δημοσιοποιηθεί σε περίπου δέκα μέρες.
Παράλληλα επισήμανε ότι «το σημαντικό είναι οι συνέχειες και όχι οι ασυνέχειες, προσπαθώντας να συμπληρώσουμε διάφορα ενδεχόμενα κενά» ενώ σε ό,τι αφορά τα ζητήματα καθημερινότητας στην εκπαίδευση υπογράμμισε ότι «ειδικά στα σχολεία είναι πάρα πολύ σημαντικά, γι αυτό και η πρώτη μας μέριμνα θα είναι να ενισχύσουμε την ειδική εκπαίδευση, να αναβαθμίσουμε τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου που τώρα είναι εξαιρετικά προβληματικές, να ενισχύσουμε το ολοήμερο σχολείο, ώστε να διευκολύνουμε όσο περισσότερο γίνεται τις οικογένειες και να κάνουμε και τους νέους να αγαπήσουν τον χώρο του σχολείου και αυτό που εκπροσωπεί».