WSJ: Η Ελλάδα έβαλε βέτο σε κυρώσεις για τράπεζα που συνδέεται με την τρομοκρατία

Μπλόκο στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανανέωση των κυρώσεων σε βάρος της μεγαλύτερης ιρανικής τράπεζας Saderat έβαλε η Ελλάδα, λίγο πριν από την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και παρά τις πιέσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η Saderat κατηγορείται από τη Δύση ότι συνδέεται με την τρομοκρατία.

Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επικαλείται η Wall Street Journal, δήλωσαν ότι τη συγκεκριμένη απόφαση έλαβαν υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής Κυβέρνησης.

Η απόφαση για το βέτο προήλθε από υψηλόβαθμος αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσαν Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη Wall Street Journal.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για ριψοκίνδυνη κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας λίγο πριν την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα και ενώ ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ξεκαθάρισε ότι όποια επιχείρηση συνεργάζεται με την Saderat θα αποκοπεί από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη φορά που κράτος-μέλος της ΕΕ εμποδίζει την επιβολή συλλογικών κυρώσεων στο Ιράν μετά τη διεθνή συμφωνία για ρύθμιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, τον Ιούλιο του 2015.

Το 2007, η Ουάσιγκτον επέβαλε ποινές στην Saderat κατηγορώντας την ότι χρηματοδοτεί τρομοκρατικές και ισλαμιστικές οργανώσεις. Το 2010, τα Ηνωμένα Έθνη και η ΕΕ τιμώρησαν την τράπεζα με την κατηγορία ότι συνδεόταν με το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν.