Ημερίδα για το Brexit & το Προσφυγικό στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής

Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Ίδρυμα Hanns – Seidel διοργανώνουν τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 17:00, στο ξενοδοχείο Τιτάνια ημερίδα με θέμα «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι: Brexit, Προσφυγικό, Μεταρρυθμιστικά Μοντέλα».

Η συζήτηση θα γίνει μεταξύ Ελλήνων και Βαυαρών πολιτικών παραγόντων και ειδικών επιστημόνων. Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο βουλευτής του CSU και μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού και Οικονομικών του Βαυαρικού Κοινοβουλίου κ. Karl Freller, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Οικονομολόγος και Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (EUI) κ. Jens Bastian, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Κώστας Υφαντής και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρίστος Δήμας. Τη συζήτηση με το κοινό θα συντονίσει η δημοσιογράφος κυρία Αλεξία Τασούλη.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και τ. Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία Ρόδη Κράτσα και η πρώην Υπουργός και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μονάχου και Πρόεδρος του Ιδρύματος Hanns-Seidel κυρία Ursula Männle.

Αντικείμενο της ημερίδας είναι τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Θα παρουσιαστούν οι πολιτικές και τα συγκεκριμένα μέτρα που εφαρμόζουν η Ελλάδα και η Γερμανία στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, όπως και οι αντιλήψεις που διαμορφώνονται για μια νέα κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση. Παράλληλα, εξετάζονται η πορεία και οι επιπτώσεις της διαδικασίας Brexit για την Ε.Ε. από θεσμική και οικονομική άποψη.

Παρόλο που το προσφυγικό ζήτημα έχει κυριαρχήσει τον τελευταίο χρόνο στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική, οι εισηγήσεις θα στραφούν, παράλληλα, στις εμπειρίες των χωρών από την εφαρμογή αναπτυξιακών μοντέλων και την ανάγκη να πορευθεί η Ευρώπη προς την διαμόρφωση σύγχρονων μοντέλων ανάπτυξης με επίκεντρο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μια κοινή γλώσσα ευρωπαϊκής συνεννόησης συντονισμού κι αλληλεγγύης.

Το «σταυροδρόμι», στο οποίο βρίσκεται η Ε.Ε., αντιμετωπίζεται από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και ως αφετηρία για την αξιολόγηση των πολιτικών που έχουν ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια στα τρία κεντρικά θέματα της ημερίδας με απτά παραδείγματα, ώστε να κερδηθεί στο εξής χαμένος χρόνος και να επιταχυνθεί η έξοδος από τη στασιμότητα, ζήτημα κρίσιμο για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και ιδίως για χώρες, όπως η Ελλάδα.

Η ημερίδα είναι ανοικτή στο κοινό και θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά και στα γερμανικά.