Αλλαγές στην Εκπαίδευση: Χωρίς εξετάσεις η εισαγωγή σε ΑΕΙ & ΤΕΙ

Ριζικές αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σχεδιάζει η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας οι οποίες αναμένεται να εφαρμοστούν σε βάθος τριετίας, όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής.

Το πόρισμα που έχει πάρει το “πράσινο φως” από το Υπουργείο, αναλύει το Λύκειο των δύο τάξεων, που ακολουθεί το τετρατάξιο Γυμνάσιο.

Ανάμεσα στις αλλαγές που προβλέπονται, είναι ότι από το Λύκειο θα εκδίδεται μόνο “Εθνικό Απολυτήριο” ή “Πιστοποιητικό Σπουδών” χωρίς βαθμό πρόσβασης, ενώ οι μαθητές δεν θα συμπληρώνουν μηχανογραφικό δελτίο.

Αναφορικά με την εισαγωγή των φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα θέσει κριτήρια ανά μαθήματα για το 20% της αξιολόγησης των υποψηφίων και το υπόλοιπο 80% θα προκύπτει από το «Εθνικό Απολυτήριο».

Οι μαθητές θα παρακολουθούν συνολικά 6 μαθήματα, από τα οποία θα επιλέγουν τα 4 από ισάριθμους κύκλους μαθημάτων. Ορισμένα από αυτά θα διδάσκονται σε 2 επίπεδα, βασικό και υψηλό.

Προκειμένου οι μαθητές να αποκτήσουν το “Εθνικό Απολυτήριο”, θα πρέπει να συγγράφουν μια διπλωματική εργασία στην τελευταία τάξη του Λυκείου, καθώς και να συμμετέχουν σε προγράμματα φυσικής αγωγής και σε προγράμματα Δημιουργικότητας, Εθελοντισμού και Κοινωνικής Προσφοράς.

Όσοι μαθητές δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις για το Εθνικό Απολυτήριο, θα λαμβάνουν Πιστοποιητικό Σπουδών.

Οι φοιτητές θα εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς πανελλήνιες σε σχολές και όχι σε τμήματα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν κοινά μαθήματα και να αποφασίσουν αργότερα την κατεύθυνση της επιλογής τους. Έτσι θα παίρνουν πτυχίο με δύο κατευθύνσεις, όπως για παράδειγμα της Ιστορίας και της Πολιτικής Επιστήμης.