Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου.
Μιλώντας κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στην εκστρατεία του Μητροπολίτη εναντίον του, με αφορμή τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά και τα σχόλια του για το ρόλο της Εκκλησίας κατά την Κατοχή και τη Χούντα.
«Μου κάνει εντύπωση ότι ένα πρόσωπο που θα έπρεπε να είναι άνθρωπος της χριστιανικής αγάπης και της καταλαγής, ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος έχει κυκλοφορήσει στην επαρχία του αυτό το φυλλάδιο που με αποκαλεί “φίδι”, το οποίο έχει ένα γνωμικό – δεν ξέρω που το βρήκε – που λέει ότι “όλοι οι χοντροί είναι βλάκες”. Τόσο απλά, τόσο χριστιανικά, τόσο προσβλητικά, όχι μόνο για μένα αλλά για εκατοντάδες συμπολίτες που έχουν το πρόβλημα να είναι υπέρβαροι, τόσο προσβλητικά για όσους έχουν υπνική άπνοια, με αυτή τη φωτογραφία που βάζει», δήλωσε ο κ. Φίλης.
Αυτές οι αναφορές του Υπουργού Παιδείας προκάλεσαν νέα αντίδραση του Αμβρόσιου ο οποίος σε ανάρτησή του σήμερα στο προσωπικό του ιστολόγιο, λέει ότι ο υπουργός «ομολογεί» ότι έχει ελλειπή παιδεία και μόρφωση και στην συνέχεια δίνει “εξηγήσεις” για το «όλοι οι χοντροί είναι βλάκες».
Ο κ. Αμβρόσιος σημειώνει ότι η φράση που χρησιμοποίησε σημαίνει «στη Νεοελληνική “Η παχιά κοιλιά δεν γεννά έξυπνο μυαλό. Εναλλακτικά “Το παχύ στομάχι δεν παράγει δημιουργική σκέψη” και πιο ευπρεπισμένο “Η παχιά κοιλία δεν δημιουργεί λογική”».
Απευθυνόμενος στο Νίκο Φίλη ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων σημειώνει: «Αγνοείτε στοιχειώδη πράγματα από την σοφία των αρχαίων Ελλήνων! Δεν γνωρίζετε να διαβάζετε και να ερμηνεύετε το αρχαίο κείμενο! Εδώ δεν γίνεται λόγος για τους παχείς ανθρώπους. Δεν γίνεται λόγος για το παχύ σώμα, αλλά για την χοντρή κοιλιά, δηλ. για τους καλοφαγάδες, τους καλοπερασάκηδες κλπ. Ναι, το γνωμικό αυτό δεν αναφέρεται στους υπέρβαρους ανθρώπους, αλλά στις χοντρές κοιλίτσες! Η παχειά κοιλιά, λέγει, δεν γεννάει έξυπνο μυαλό! Άρα η επίθεσή μου ΔΕΝ αφορούσε τη σωματική διάπλαση του ανθρώπου, δηλ. τους υπέρβαρους, όπως ισχυρισθήκατε, αλλά εκείνους που έχουν μεγάλη κοιλίτσα! Επομένως τα λόγια μου αναφέρονταν στο μυαλό Σας καί όχι στο σώμα Σας. Και “ο νοών, νοείτω”! Το γνωμικό “παχεία γαστήρ..” δηλ. έχει σχέση με την εγκράτεια, με την νηστεία κλπ. και αναφέρεται στην πνευματική διάσταση της υπάρξεώς μας».