Ν. Φίλης: Εμείς αποφασίζουμε πού θα πάνε σχολείο τα παιδιά-πρόσφυγες

Σάλος έχει προκύψει μετά από την απόφαση που ελήφθη κατά την έκτακτη συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, να απειλήσουν με κατάληψη του σχολείου στην περίπτωση που φοιτήσουν σε αυτό παιδιά προσφύγων. Η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος κάνει το γύρο του διαδικτύου και το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, οι οποίες έφτασαν μέχρι την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ο Νίκος Φίλης σε νέα σημερινή παρέμβασή του στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι, «δεν τίθεται στην κρίση των τοπικών κοινωνιών αν τα παιδιά θα πάνε ή όχι στα σχολεία. Είναι θέμα της κυβέρνησης» και κάλεσε τον Δήμαρχο και όποιον άλλον έχει τέτοιες προθέσεις να «μην ρίχνει λάδι στη φωτιά».

Ο Υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι το Κράτος και οι τοπικές Αρχές έχουν λάβει και λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, γίνονται εμβολιασμοί, ενώ εξήγησε πως τα παιδιά αρχικά θα πηγαίνουν μετά το μεσημέρι σε τάξεις υποδοχής, να γίνουν τα πρώτα μαθήματα προσαρμογής και στην πορεία θα εντάσσονται στις τάξεις.

«Έχουμε υποχρέωση τα παιδιά να ενσωματωθούν στην κοινωνία και να μην γκετοποιηθούν. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα γίνονται μαθήματα μέσα στα Κέντρα Φιλοξενίας», σημείωσε σχετικά ο κ. Φίλης.

Τρία σχολεία «κλείνουν την πόρτα»

Την ίδια ώρα ο Σύλλογος Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου είναι ο δεύτερος που δεν δέχεται τα προσφυγόπουλα, αφού προηγουμένως, ο Σύλλογος του 1ου Δημοτικού Σχολείου της περιοχής είχε κάνει ανάλογη κίνηση. Μετά και από τη δημοσιοποίηση του θέματος, ακόμα ένας Σύλλογος Γονέων προέβη στην ίδια κίνηση.

Κατάληψη - σχολεία - πρόσφυγες - προσφυγόπουλα - Θεσσαλονίκη - Παλαιόκαστρο - γονείς - Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

Οι γονείς διατείνονται ότι, δεν είναι ρατσιστές και επιμένουν ότι δεν δέχονται τα παιδιά των προσφύγων στο ίδιο σχολείο με τα δικά τους για λόγους υγείας και υγιεινής. Εξαιτίας του ότι δεν γνωρίζουν αν τα παιδιά που ζουν στα Κέντρα Φιλοξενίας έχουν εμβολιαστεί και προτεραιότητά τους είναι να προστατέψουν τα δικά τους αλλά και τα παιδιά των προσφύγων.

Ωραιόκαστρο - camp - πρόσφυγες - μετανάστες - σύλλογος γονέων - έγγραφο

Παραίτηση του προέδρου Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ωραιοκάστρου

Μέσα στον χαμό που έχει ξεσπάσει, υπέβαλλε την παραίτησή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ωραιοκάστρου, Αθανάσιος Τσολακίδης, αφού προηγουμένως είχε ξεκαθαρίσει ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τους συγκεκριμένους Συλλόγους, δεν σχετίζονται με την Ένωση Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Ο Α. Τσολακίδης τονίζει στη σχετική επιστολή του ότι, παρά το ότι δεν σχετίζεται με την απόφαση βάλλεται προσωπικά, συνεπώς και παραιτείται για λόγους ευθιξίας.