Ολονυχτία για τις τηλεοπτικές άδειες - Από ώρα σε ώρα τα αποτελέσματα

Μετά τη δεύτερη νύχτα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όπου παρέμεναν οι ομάδες των διεκδικητών τις τηλεοπτικές άδειες, αναμένεται από ώρα σε ώρα ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων θα γίνει μετά τις 11:00.

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης αναδείχθηκε και ο τρίτος νικητής, ενώ για την κατακύρωση της πρώτης τηλεοπτικής άδειας χρειάστηκαν 15 ολόκληρες ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, όλοι οι “νικητές” υποχρεούνται να παραμείνουν στο κτίριο προκειμένου να μη διαρρεύσει καμία λεπτομέρεια.

Έτσι κανείς δεν γνωρίζει ούτε το ποιοι είναι οι κερδισμένοι μέχρι στιγμής, ούτε και τα ποσά που δόθηκαν.

Ο κάτοχος της δεύτερης άδειας “κλείδωσε” λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, ενώ κατά πληροφορίες η πρώτη άδεια είχε κλειδώσει νωρίτερα το απόγευμα. Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές δήλωναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η διαδικασία της δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών συνεχίζεται ομαλά στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Καλλιθέα.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα διέψευσαν τις «πληροφορίες» που κυκλοφορούν ως φημολογία για τον νικητή του πρώτου γύρου, επεσήμαναν ότι όποια ονόματα αναφέρονται στις φήμες και στις διαδόσεις, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα για τον απλούστατο λόγο, η διαδικασία είναι κλειστή και ουδείς  έξω από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας γνωρίζει το οτιδήποτε για την εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι στιγμής.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την άρση της υποχρέωσης εμπιστευτικότητας που δεσμεύει όλους τους εμπλεκομένους στον διαγωνισμό, θα εκδοθεί λεπτομερής κυβερνητική ανακοίνωση στην οποία θα αναφέρονται οι νικητές και το τελικό τίμημα κατακύρωσης της κάθε τηλεοπτικής άδειας, ή το σύνολο του τιμήματος και για τις τέσσερις άδειες συνολικά.

Διαβάστε το χρονικό της διαδικασίας εδώ και εδώ.

Ασφαλιστικά μέτρα των τηλεοπτικών σταθμών κατά της ΓΓΕΕ

Συνολικά εννέα αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων θυροκολλήθηκαν στην είσοδο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία της δημοπρασίας που άρχισε χθες το πρωί.

Μεταξύ αυτών βρίσκεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του ΣΚΑΪ κατά της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και των τεσσάρων νέων σχημάτων που συμμετέχουν στην διαδικασία. Θυροκολλήθηκαν επίσης η αίτηση του Star κατά της συμμετοχής του εργολάβου Καλογρίτσα στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, του Alpha εναντίον άλλων υποψήφιων σχημάτων, του ANT1 εναντίον του σχήματος Σαββίδη, αλλά του MEGA κατά της όλης διαδικασίας.

Ακριβώς 24 ώρες μετά την έναρξη της διαδικασίας για την δημοπράτηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, δικαστικός κλητήρας θυροκόλλησε – καθώς δεν εμφανίστηκε αρμόδιος υπάλληλος της Γραμματείας για να τον παραλάβει- φάκελο με έγγραφα αίτησης ασφαλιστικών μέτρων του τηλεοπτικού σταθμού STAR.

Πρόκειται για κοινοποίηση στη ΓΓΕΕ της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατά της συμμετοχής στη δημοπρασία του επιχειρηματία Καλογρίτσα, η οποία έχει κατατεθεί στο ΣτΕ στις 19 Αυγούστου και επιδόθηκε σήμερα, τελευταία ημέρα της διορίας επίδοσης των σχετικών δικογράφων

Δημοπρασία - τηλεοπτικές άδειες - ασφαλιστικά μέτρα - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Με την αίτηση του STAR ζητείται να ακυρωθεί η συμμετοχή Καλογρίτσα στον διαγωνισμό, καθώς στο καταστατικό της εταιρίας του περιγράφονται και άλλοι σκοποί και όχι αποκλειστικά η λειτουργία ΜΜΕ, όπως ορίζεται στη σχετική προκήρυξη του διαγωνισμού για τις άδειες.

Δημοπρασία - τηλεοπτικές άδειες - ασφαλιστικά μέτρα - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Λίγο μετά τις 10 το πρωί ακολούθησε η θυροκόλληση ασφαλιστικών μέτρων και του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA. Μερικά λεπτά αργότερα, αστυνομικός πήγε στο σημείο και παρέλαβε τους φακέλους. Τα ασφαλιστικά μέτρα από το κανάλι της Κάντζας αφορούν τη συμμετοχή στον διαγωνισμό του καναλιού «Ε» (σ.σ. δεν συμμετέχει στη διαδικασία καθώς υπήρξε πρόβλημα με την εγγυητική του επιστολή), της εταιρείας του κ. Καλογρίτσα με το σκεπτικό ότι ενώ στην προκήρυξη για το διαγωνισμό αναφέρεται ότι οι εταιρείες πρέπει να έχουν αποκλειστικό αντικείμενο την παροχή ραδιοτηλεοπτικων υπηρεσιών στο καταστατικό της γίνεται αναφορά και σε άλλους σκοπούς όπως εκδόσεις, της εταιρείας Dimera του Ιβάν Σαββίδη, του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και της εταιρείας ALTER EGO.

Ο τρίτος φάκελος με ασφαλιστικά μέτρα κατατέθηκε λίγο μετά τις 11:30 από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 κατά της εταιρείας DIMERA συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη και λίγα λεπτά αργότερα θυροκολλήθηκαν και τα ασφαλιστικά μέτρα του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.

Όλγα Γεροβασίλη: Πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα για τις τηλεοπτικές άδειες

Ομαλά εξελίσσεται κατά την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Σε δήλωσή της στο περιστύλιο της Βουλής έκανε λόγο για μια εξαιρετικά προσεγμένη διαδικασία με «εγγυημένους όρους πλήρους διαφάνειας και αντικειμενικότητας».

Ερωτηθείσα για τον χρόνο ολοκλήρωσης του διαγωνισμού, η κ. Γεροβασίλη απάντησε ότι «οι κανόνες είναι τέτοιοι ώστε να μην έχουμε καμία ενημέρωση για το τι συμβαίνει και σε ποια φάση βρισκόμαστε». Σε ό,τι αφορά την περίοδο προσαρμογής των 90 ημερών που θα δοθεί στα κανάλια που δεν θα πάρουν άδεια η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι στις αρμοδιότητες της Digea είναι να μεταδίδει σήμα νόμιμων καναλιών και πρόσθεσε ότι «όποιος δεν έχει άδεια δεν θα μπορεί να έχει σήμα».

Επιπλέον, έκανε λόγο για αποκατάσταση της νομιμότητας στο τηλεοπτικό τοπίο με όρους διαφανείς και πρόσθεσε ότι οι εποχές του μαύρου έχουν παρέλθει στην Ελλάδα. Καταλήγοντας η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η συζήτηση για τις θεματικές και περιφερειακές άδειες και ως εκ τούτου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ό,τι έχει ακουστεί μέχρι στιγμής.

Ν. Παππάς: Ο διαγωνισμός διασφαλίζει ότι θα μεγιστοποιηθεί το τίμημα για το ελληνικό Δημόσιο

«Για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου σε έναν διαγωνισμό πρέπει να αποτραπεί η ροή πληροφοριών μεταξύ των διαγωνιζομένων. Αυτήν την πρόνοια είχαμε και γι’ αυτό σχεδιάσαμε τον διαγωνισμό με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Ο κ. Παππάς ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται αναφορικά με τα δρακόντεια μέτρα της δημοπρασίας υπογράμμισε ότι η σημερινή διαδικασία βρίσκεται σε αντιπαραβολή και σε αντίθεση με τον διαγωνισμό για τον ψηφιακό πάροχο- με τον οποίο δόθηκε σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή για 15 χρόνια όλο το ψηφιακό φάσμα- όταν οι συμμετέχοντες λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί, εκείνον τον καιρό, είχαν τη δυνατότητα, όχι μόνο να ανταλλάξουν πληροφορίες, αλλά είχαν και τον χρόνο να συνασπιστούν σε ένα επιχειρηματικό σχήμα. «Σε αντίθεση με τις τακτικές αυτές, ο σημερινός διαγωνισμός, κατ’ εφαρμογή του Συντάγματος, διασφαλίζει ακριβώς ότι θα μεγιστοποιηθεί το τίμημα για το ελληνικό Δημόσιο και ότι θα είναι καθαροί οι όροι», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν αναγνωρίζει τον διαγωνισμό, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «η ΝΔ οφείλει να αλλάξει αυτήν τη θέση σήμερα».

«Είναι νομίζω προσβολή στη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη και οφείλει σήμερα να βγει και να διατυπώσει τη θέση ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο διαγωνισμός αυτός είναι ο διαγωνισμός, ο οποίος για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα απονείμει νόμιμες άδειες και η ταύτιση της ΝΔ με ορισμένα πάρα πολύ συγκεκριμένα και ιδιαίτερα συμφέροντα είναι, νομίζω, ένα πάρα πολύ αρνητικό γεγονός».