Ζαγόρι: Νεαροί ανακάλυψαν τυχαία έναν αρχαίο τάφο με κοσμήματα (εικόνες)

Νεαροί που έπαιζαν αμέριμνοι μπάσκετ στο Σκαμνέλι Ζαγορίου, σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να φανταστούν αυτό που κρυβόταν πίσω από μια πέτρινη πλάκα την οποία εντόπισαν σε μικρή απόσταση από το γήπεδο.

Τα παιδιά κατευθύνθηκαν στο σημείο και, όπως λέει ο 18χρονος φοιτητής Νίκος Τσουμάνης, η περιέργεια τους οδήγησε να  σηκώσουν την πλάκα. Προς μεγάλη τους έκπληξη, κατάλαβαν ότι πρόκειται για έναν ασύλητο τάφο, ο οποίος τοποθετείται στα Βυζαντινά χρόνια σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων.

Ο τάφος δεν περιείχε απλώς οστά: οι συγγενείς του νεκρού τοποθέτησαν στον τάφο κοσμήματα όπως δαχτυλίδια και βραχιόλια, καθώς και άλλα κτερίσματα για να “συνοδεύσουν” τον νεκρό στην επόμενη ζωή.

Αντικρίζοντας το μοναδικό αυτό θέαμα, οι νεαροί ενημέρωσαν αμέσως το αστυνομικό τμήμα των Κήπων Ζαγορίου. Στη συνέχεια έφτασε κλιμάκιο αρχαιολόγων, οι οποίοι σφράγισαν τον τάφο.
Η περιοχή γύρω από το γήπεδο έχει διαβρωθεί από τις βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα το έδαφος να υποχωρήσει για αποκαλύψει αυτόν τον μικρό θησαυρό που έκρυβε στα “σπλάχνα” του για εκατοντάδες χρόνια.