Πρόστιμο 6 εκ. ευρώ στην Ελλάδα από την Κομισιόν για τα Ελληνικά Ναυπηγεία

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβάλλοντας παράλληλα πρόστιμο 6 εκατομμυρίων ευρώ. Ο λόγος είναι ότι η χώρα μας δεν ανέκτησε παράνομες κρατικές ενισχύσεις που είχαν χορηγηθεί στα Ελληνικά Ναυπηγεία, οι οποίες ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, στη χώρα μας επιβλήθηκε επιπλέον καθημερινή χρηματική ποινή 34.974 ευρώ, μέχρις ότου η Ελλάδα θα θέσει τέλος στην παράβαση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε διατάξει ήδη από το 2008 να ανακτηθούν ασυμβίβαστες ενισχύσεις προς τα Ελληνικά Ναυπηγεία, ενώ το 2012 το Δικαστήριο εξέδωσε νέα απόφαση, η οποία καταδίκαζε την Ελλάδα για μη εκτέλεση της απόφασης.

Η τωρινή απόφαση της Κομισιόν αναφέρει ότι η χώρα μας δεν έχει ακόμη εκτελέσει την απόφαση που εξέδωσε η Επιτροπή τον Ιούνιο του 2008, παρόλο που έχουν περάσει από τότε πάνω από επτά χρόνια.

Στην ίδια ανακοίνωση, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «η εκτέλεση της απόφασης του 2008 θα εξαλείψει το αθέμιτο πλεονέκτημα που δόθηκε στα Ελληνικά Ναυπηγεία, κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων, και στοχεύει στην αποκατάσταση ίσων όρων ανταγωνισμού στην αγορά».