Σηκώθηκαν Απάτσι και Super Puma πάνω από το Αιγαίο για να μην περάσουν πραξικοπηματίες

Σε επιφυλακή βρίσκονται από εχθές, Τετάρτη, οι ελληνικές αρχές εξαιτίας δύο φουσκωτών σε τουρκικά χωρικά ύδατα κοντά στη Σύμη. Επίλεκτες ομάδες ειδικών δυνάμεων, μονάδες ελικοπτέρων και σημαντικός αριθμός πολεμικών πλοίων περιπολούν στο Αιγαίο. Πληροφορίες ήθελαν να επιβαίνουν σε αυτά 40 καταδρομείς πραξικοπηματίες.

Η επιφυλακή στον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού αλλά και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας σήμανε χθες περί τις 11 το πρωί, όταν έγινε αντιληπτό ότι ομάδα με φουσκωτές λέμβους και θαλαμηγούς απέπλευσε από την τουρκική ακτή με προορισμό τη Σύμη.

Στην Αθήνα δόθηκε βάση στην πληροφορία, καθώς στον σχεδιασμό των ελληνικών αρχών δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο προσπάθειας διαπεραίωσης στην Ελλάδα πραξικοπηματιών ή προσώπων που θεωρούν ότι απειλούνται στην Τουρκία.

Η ανησυχία τόσο της ελληνικής όσο και της τουρκικής πλευράς, είναι ότι οι Τούρκοι κομάντος που καταζητούνται στη χώρα τους, έχουν σκοπό να περάσουν στην Ελλάδα προκειμένου να αποφύγουν τις συλλήψεις, έπειτα και από την έκτακτη προσγείωση τουρκικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη με 8 στρατιωτικούς.

Ελικόπτερα τύπου Apache στα Δωδεκάνησα

Στην περιοχή των Δωδεκανήσων έχουν μεταφερθεί επιθετικά ελικόπτερα τύπου Apache, καθώς και άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα από δύο βρίσκονται σε Κω, Λέρο και Ρόδο.

Ακόμη, υπάρχει ένα ελικόπτερο τύπου Super Puma στην περιοχή σε πλήρη ετοιμότητα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες τα ελικόπτερα είναι εξοπλισμένα με θερμικές κάμερες προκειμένου να σαρώνουν την ευρύτερη περιοχή και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παράλληλα μονάδα των καταδρομών έχει αναπτυχθεί σε επίκαιρες θέσεις.

Την ίδια στιγμή πλοία του πολεμικού Ναυτικού που έχουν ενισχυθεί με ηλεκτρονικά μέσα σαρώνουν τη θαλάσσια περιοχή.

Σε εφαρμογή το σχέδιο «Ηρακλής», σύμφωνα με πληροφορίες

Σύμφωνα με πληροφορίες από το tovima.gr, δόθηκε εντολή προς τις υπηρεσίες του Σώματος σε όλη τη χώρα να αυξηθεί στον ύψιστο βαθμό –βάσει των όσων προβλέπονται στο σχέδιο «Ηρακλής» που εφαρμόζεται σε περίπτωση έκτακτων αναγκών– ο βαθμός επιτήρησης για τον άμεσο εντοπισμό σκαφών που μεταφέρουν Τούρκους στρατιωτικούς που θέλουν να φύγουν από τη γειτονική χώρα και να βρουν καταφύγιο στην Ελλάδα.

Παράλληλα με βάση το ίδιο σχέδιο αναπτύσσεται η διαδικασία της διακλαδικότητας και η στενή συνεργασία με τα άλλα Σώματα Ασφαλείας αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η εντολή για εφαρμογή του σχεδίου με την κωδική ονομασία «Ηρακλής» έρχεται ως συνέχεια της οδηγίας που είχε δοθεί από το Σαββατοκύριακο για να βρίσκονται σε επιφυλακή όλες τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής.

Εμφανίστηκαν Τούρκοι πραξικοπηματίες;

Στρατιωτικές πηγές διευκρινίζουν ότι υπάρχουν φουσκωτά στα τουρκικά χωρικά ύδατα, αλλά δεν κινούνταν προς την ελληνική πλευρά.

Συγκεκριμένα, το Reuters μετέδωσε πληροφορίες σύμφωνα με τι οποίες, υπήρξε προσπάθεια σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής να αυτομολήσουν προς την Ελλάδα, κάτι που, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, οδήγησε στην απογείωση δύο τουρκικών F-16, που εισήλθαν και στον ελληνικό εναέριο χώρο για να ελέγξουν τι συνέβαινε στη θάλασσα. Πηγές του ΓΕΑ ανέφεραν ότι πράγματι δύο τουρκικά F-16 από την αεροπορική βάση του Νταλαμάν πραγματοποίησαν περιπολίες, ωστόσο αυτές περιορίστηκαν στην τουρκική πλευρά. Πηγές του ΓΕΕΘΑ διέψευδαν κατηγορηματικά ότι υπήρξε οποιαδήποτε τουρκική δραστηριότητα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Τελικά, λέμβοι και θαλαμηγοί παρέμειναν μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Άμεση δράση από την ελληνική πλευρά

Στην περιοχή πραγματοποιούσε περιπολίες ένα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που απογειώθηκε από τη Ρόδο το οποίο αντικαταστάθηκε με άλλο από την Ελευσίνα. Επίσης στο σημείο περιπολούν η πυραυλάκατος “Βότσης” αλλά και ειδικές δυνάμεις καταδρομέων.

Οι δυνάμεις του Λιμενικού και της αστυνομίας κατέφθασαν το απόγευμα στη Σύμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ελέγχους σε σπίτια και σε άλλα κτίσματα στη Σύμη. Στην τουρκική πλευρά παρέμεναν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας σκάφη της ακτοφυλακής προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα αναχωρήσει κανείς προς Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή λαμβάνουν χώρα συνεχείς περιπολίες στα σύνορα από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο.

Το Γαλλικό πρακτορείο και η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, μετέδιδαν ότι τουρκικά μαχητικά προσπάθησαν να σταματήσουν τα δύο σκάφη και λίγη ώρα αργότερα το πρακτορείο Reuters ανέφερε επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές: «Τουρκικά F-16 απογειώθηκαν για ελέγχους, μετά από αναφορές ότι σκάφη του τουρκικού λιμενικού είχαν εμφανιστεί σε ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο».

Τις ίδιες πληροφορίες είχε αναφέρει και η ηλεκτρονική σελίδα της Χουριέτ.

Διαψεύδει το Υπουργείο

Δεν υπάρχει καμιά τουρκική διείσδυση στον ελληνικό εναέριο χώρο, τονίζουν πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σχολιάζοντας δημοσίευμα της Χουριέτ, στο οποίο η τουρκική εφημερίδα, επικαλούμενη τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHΑ, κάνει λόγο για επιχειρήσεις τουρκικών μαχητικών εναντίον δύο σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής που βρίσκονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Οι ίδιες πηγές, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει μια φυσιολογική κινητοποίηση, λόγω των γενικότερων εξελίξεων, στο πλαίσιο της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας.

Το απόγευμα της Τετάρτης ήταν σε εξέλιξη σύσκεψη στο Πεντάγωνο, με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, επιτελείς των τριών όπλων όπως και του Λιμενικού.

Η πληροφορία για την ύπαρξη φουσκωτών στο Αιγαίο είχε επιβεβαιωθεί τόσο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και από το Λιμενικό Σώμα, ενώ δημοσίευμα της «Χουριέτ» ανέφερε ότι καταδρομείς πραξικοπηματίες που επιχείρησαν κατά του Ερντογάν στη Μαρμαρίδα όπου ο Πρόεδρος της Τουρκίας έκανε διακοπές, προσπαθούσαν να εισέλθουν στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας προκειμένου να αποφύγουν τις συλλήψεις. Από την πλευρά τους τουρκικές δυνάμεις επιχειρούσαν για να τους εντοπίσουν.

Πληροφορίες των ΜΜΕ

Επίσης, η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», αναφέρει ότι γίνονται εκτεταμένες έρευνες στο Μπόζμπουρουν (απέναντι από τη Σύμη) και ότι έχουν προσαχθεί δέκα καταδρομείς.

Σημειώνεται ότι πηγές από τη Σύμη έκαναν λόγο για τουλάχιστον 40 επιβαίνοντες στα φουσκωτά.

Το “Βήμα” ανέφερε επίσης ότι στην περιοχή της Μαρμαρίδας απέναντι από τη Ρόδο υπάρχει έντονη κινητικότητα από τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και από ελληνικής πλευράς.

Νωρίτερα το ΣΚΑΪ είχε μεταδώσει ότι το περιστατικό δεν έχει σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και ότι πρόκειται απλώς για Τούρκους τουρίστες.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται, έχουν γίνει συλλήψεις δύο Τούρκων χωρίς “ταυτότητα” στο χωριό Ταβίρι της Σύμης, καθώς και ότι άλλοι πραξικοπηματίες βρίσκονται στην περιοχή Ντάτσα περιμένοντας να περάσουν στο νησί.

Οι ελληνικές δυνάμεις δεν επιτρέπουν σε κανέναν να περάσει τα ελληνικά σύνορα προς όλα τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια. Την ίδια ώρα το αρχηγείο της Αστυνομίας έχει δώσει εντολή για επιφυλακή.

Εφαρμόζεται το σχέδιο «Ηρακλής» για τον άμεσο εντοπισμό των σκαφών

Εντολή να αυξηθεί στον ύψιστο βαθμό η επιτήρηση στο Αιγαίο έλαβαν οι υπηρεσίες του Σώματος σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το σχέδιο με την κωδική ονομασία “Ηρακλής” που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Μάλιστα η εντολή αυτή δόθηκε την ώρα που διέρρεαν πληροφορίες για κινητικότητα στα ανοιχτά της Σύμης, εξαιτίας φουσκωτών που μετέφεραν Τούρκους πραξικοπηματίες οι οποίοι προσπαθούν να αποφύγουν τις συλλήψεις στη χώρα τους.

Σημειώνεται ότι από το Σαββατοκύριακο είχε δοθεί εντολή σε όλες τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής να βρίσκονται σε επιφυλακή, με την εντολή για την εφαρμογή του σχεδίου “Ηρακλής” να ακολουθεί ως συνέχεια της αρχικής οδηγίας.

Κατά τις οδηγίες, ενημέρωναν το προσωπικό για το τι πρέπει να κάνουν στην περίπτωση που παρουσιαστεί Τούρκος στρατιωτικός ζητώντας άσυλο στην Ελλάδα, όπως έγινε με τα οκτώ στελέχη της τουρκικής Αεροπορίας Στρατού.