Αλεξανδρούπολη: Τριήμερη αναβολή για τους 8 Τούρκους συλληφθέντες

Την Πέμπτη 21 Ιουλίου ορίστηκε η απολογία των 8 Τούρκων στρατιωτικών που κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, μετά την τριήμερη αναβολή που ζήτησαν οι δικηγόροι τους.

pantsik7

Τι υποστήριξαν οι οκτώ στρατιωτικοί

«Εμείς δεν ξέραμε τίποτα για πραξικόπημα. Οι διοικητές μας είχαν ενεργό ρόλο. Δεν είχαμε καμία συμμετοχή εμείς σε αυτό. Μας είχαν δώσει εντολή να προσγειώσουμε δύο ελικόπτερα έξω από την Κωνσταντινούπολη. Μεταφέραμε τραυματίες όταν αρχίσαμε να δεχόμαστε πυρά της αστυνομίας από το έδαφος. Φοβηθήκαμε για τη ζωή μας. Θα μας εκτελούσαν. Βλέπαμε ταραχές, συμπλοκές και νεκρούς. Αποφασίσαμε να φύγουμε. Είδαμε ότι η πιο κοντινή διαδρομή και το πλησιέστερο αεροδρόμιο ήταν της Αλεξανδρούπολης. Πήραμε ένα νοσοκομειακό ελικόπτερο και φύγαμε» υποστήριζαν μετά τη σύλληψή τους, οι Τούρκοι αξιωματικοί.

αλεεεξ
Nα σημειωθεί ότι η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης απέδωσε στους οκτώ κρατούμενους τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα, της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση για τους επτά κατηγορουμένους και της εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου.
Τέλος, σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία εξέτασης του αιτήματός τους για πολιτικό άσυλο.

pantsik7

Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, προσήχθησαν στο μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης με τη διαδικασία του αυτοφώρου οι 8 στρατιωτικοί και ήταν γνωστό πως θα ζητούσαν να λάβουν τριήμερη προθεσμία για να απολογηθούν.

Την ίδια στιγμή, πολλοί είναι οι Τούρκοι δημοσιογράφοι και τα κανάλια που έχουν στηθεί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Αλεξανδρούπολης, αναμένοντας την προσαγωγή των στρατιωτικών που αυτομόλησαν στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο.
αλεξ.λη3
«Το ποινικό δικαστήριο θα τελειώσει σύντομα και περιμένουμε μια καλή απόφαση ώστε να μην ασκήσουμε έφεση. Οι πελάτες μου δεν γνώριζαν ότι γίνεται πραξικόπημα. Έλαβαν εντολές από ανωτέρους τους για να μεταφέρουν τραυματίες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, πράγμα που έπραξαν μέχρι που δέχτηκαν πυρά από την αστυνομία. Στη συνέχεια έλαβαν μηνύματα ότι γίνεται πραξικόπημα και φοβήθηκαν για τη ζωή τους» υπογράμμισε η δικηγόρος Ίλια Μαρινάκη.
αλεξ.λη

Η δικηγόρος ερωτηθείσα πόσο καιρό μπορεί να πάρει η εξέταση για πολιτικό άσυλο, απάντησε τρεις μήνες, ενώ όπως υπογράμμισε, οι 8 Τούρκοι δεν έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν μεταφορά σε όλη τη χώρα.

Με τη σύλληψή τους έχει ασχοληθεί προσωπικά ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δήλωσε χθες ότι δεν θα αγνοήσει το αίτημα του λαού για επαναφορά του μέτρου της θανατικής ποινής και ότι θα το συζητήσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η Τουρκία είναι σε αναμμένα κάρβουνα και ο κ. Ερντογάν αποκάλυψε ότι από την τηλεφωνική του συνομιλία του με τον Αλέξη Τσίπρα προέκυψε ότι: «Η Ελλάδα θα εκδώσει στην Τουρκία τους 8 πραξικοπηματίες μέσα σε 15 με 20 μέρες».

αλεξ.λη2

Την ίδια στιγμή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας είπε σήμερα στον ΣΚΑΪ ότι το αίτημα έκδοσης των τούρκων στρατιωτικών που ήρθαν στην Αλεξανδρούπολη έχει ένα ισχυρό επιχείρημα που είναι η συμμετοχή τους σε πραξικόπημα. Προσδιόρισε δε ότι ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοσή τους είναι περίπου 15 με 25 ημέρες