Το βράδυ του Σαββάτου ήρθαν οι Τούρκοι για να παραλάβουν το Black Hawk

Ένα δεύτερο τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου στο αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» της Αλεξανδρούπολης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελικόπτερο απογειώθηκε από την Κωνσταντινούπολη μεταφέροντας δύο πληρώματα, το ένα εκ των οποίων θα παραλάβει το Black Hawk που προσγειώθηκε στο ίδιο αεροδρόμιο με 8 Τούρκους στρατιωτικούς που συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Και οι 8 έχουν συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές.

Όπως προβλέπει η διαδικασία, το Black Hawk θα επιστρέψει στην Τουρκία πιθανότατα την Κυριακή, αφού πρώτα γίνει έλεγχος από το τουρκικό πλήρωμα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η έκδοση των συλληφθέντων δύσκολα θα αποτραπεί καθώς εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτό που θα εξεταστεί είναι το εάν με την έκδοση τους στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους.

«Οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων σε χώρες όπου ισχύει η θανατική ποινή», ανέφεραν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ωστόσο ότι κατά τις συνομιλίες του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο τελευταίος διεμήνυσε ότι στην Τουρκία δεν ισχύει η θανατική ποινή.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι η διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα μεταβούν μεταφραστές. Θα διαρκέσει οκτώ ημέρες και, εάν υπάρξει έφεση, θα διαρκέσει περίπου επιπλέον οκτώ ημέρες. Δηλαδή, εξηγούν οι ίδιες πηγές, συνολικά η όλη διαδικασία του ασύλου θα διαρκέσει 15-16 ημέρες. Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες έκδοσης, οι οποίες διαρκούν περίπου ανάλογο χρονικό διάστημα.

Εν τω μεταξύ τον ισχυρισμό ότι ήταν πληρώματα δυο διαφορετικών ελικοπτέρων που μετέφεραν τραυματίες διατυπώνουν οι οκτώ συλληφθέντες.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει η δικηγόρος των 8 Τούρκων, Βασιλική Μαρινάκη, οι οκτώ άνδρες του τουρκικού στρατού αναφέρουν ότι επέβαιναν σε δυο διαφορετικά ελικόπτερα και μετέφεραν τραυματίες. Προσγειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη άφησαν τους τραυματίες, επιβιβάστηκαν όλοι σε ένα ελικόπτερο και διέφυγαν στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ του Σαββάτου τουρκικό ελικόπτερο Black Hawk με οκτώ άτομα προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Το στρατιωτικό ελικόπτερο ανήκει στην τουρκική Αστυνομία και εξέπεμψε κατάσταση κινδύνου στις 11:45′ το πρωί ενώ μετά από έξι λεπτά προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 11:51.

Οι οκτώ επιβάτες ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης. Τρεις ταγματάρχες, τρεις λοχαγοί και δύο αρχιλοχίες επέβαιναν στο τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Black Hawk, που προσγειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αναφορικά με το περιστατικό προσγείωσης τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Black Hawk στο αεροδρόμιο Αλεξανδρουπόλεως στις 11:51 της 16/7, σας γνωρίζεται ότι προγραμματίζεται η άμεση επιστροφή του στην Τουρκία και η εξέταση από τις αρμόδιες αρχές αιτημάτων ασύλου των επιβαινόντων σε αυτό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΕΘΑ.

Την είδηση επιβεβαίωσε μιλώντας στην ΕΡΤ και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι το αίτημα θα εξεταστεί με βάση το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο αλλά λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι οι οκτώ κατηγορούνται στη χώρα τους για προσπάθεια κατάλυσης της συνταγματικής νομιμότητας.

Έκδοση ζητά η Τουρκία

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου σε μήνυμά του στο «twitter» αναφέρει ότι «ζητήσαμε την άμεση έκδοση των οκτώ προδοτών οι οποίοι έχουν καταφύγει με ελικόπτερο στην Ελλάδα».

Το χρονικό της προσγείωσης

Το ελικόπτερο ανήκει στην τουρκική Αστυνομία και είναι τύπου Black Hawk. Εξέπεμψε κατάσταση κινδύνου στις 11:45′ το πρωί και προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 11:51. Ωστόσο κατά την προσγείωσή του διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και ως εκ τούτου συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Οι οκτώ επιβαίνοντες φορούσαν στολές παραλλαγής χωρίς διακριτικά και χωρίς να φέρουν στοιχεία, ενώ μεταξύ τους φέρεται να βρίσκεται και ένας πολίτης.

Πρόκειται προφανώς για άτομα που αυτομόλησαν. Στο αεροδρόμιο έχει σπεύσει η Αστυνομία, ενώ πάνω από το χώρο πετάει ζεύγος μαχητικών F-16 για εναέρια υποστήριξη. O Ant1 δημοσίευσε μια πρώτη φωτογραφία από την προσγείωση του τουρκικού ελικοπτέρου:

Ωστόσο, πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρουν ότι είναι πιθανό να πρόκειται για άτομα που αυτομόλησαν και ζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Τα οκτώ άτομα κρατούνται στην αστυνομική διεύθυνση Αλεξανδρούπολης ενώ αναμένεται και διερμηνέας προκειμένου να εξακριβωθούν οι προθέσεις τους.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία: «Ώρα 11.50 στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης προσγειώθηκε τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν οκτώ άνδρες οι οποίοι συνελήφθησαν από αστυνομικές δυνάμεις και οδηγήθηκαν στη διεύθυνση αστυνομίας Αλεξανδρούπολης. Οι συλληφθέντες ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Το στρατιωτικό ελικόπτερο φυλάσσεται».

ελικοπτερο-αλεξανδρούπολη