Έρευνα αποκαλύπτει: Τι ζητούν οι Έλληνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Έρευνα του Ευρωβαρομέτρου δείχνει τις επιθυμίες των ευρωπαίων πολιτών αναφορικά με τις προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έρευνα έγινε μεταξύ 9 και 18 Απριλίου και πραγματοποιήθηκε σε 27.969 άτομα από όλη την Ευρώπη. Σκοπός της είναι να καταγράψει την άποψη των πολιτών στο αν η ΕΕ πρέπει να παρεμβαίνει λιγότερο ή περισσότερο σε μια σειρά διαφορετικών θεμάτων.

Το θέμα που πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας στην ΕΕ, είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας λένε οι περισσότεροι ευρωπαίοι με το ποσοστό να αγγίζει το 82%. Τα τρία μέτρα που πιστεύουν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία είναι η καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (42%), ο αγώνας ενάντια στις ρίζες της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης (41%) και η ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ (39%). Επίσης, το 40% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης στην ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι ζητούν περισσότερες παρεμβάσεις από την ΕΕ στο θέμα της ανεργίας με 77% και της φοροδιαφυγής με 75%. Ακολουθεί το θέμα του προσφυγικού με 74%, η προστασία των εξωτερικών συνόρων με 71% ενώ το 67% θέλει να δει περισσότερα από την ΕΕ στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Επίσης, τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους (74%), πιστεύουν ότι αυτά που ενώνουν τους πολίτες των κρατών μελών είναι σημαντικότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για συγκεκριμένους τομείς είναι ήδη σε εξέλιξη, όπως το ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας: οι ευρωβουλευτές εργάζονται για τη δημιουργία νομοθεσίας που θα ποινικοποιεί την προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας αλλά και για τη δημιουργία αυστηρότερων κανόνων για την αγορά και την ιδιοκτησία όπλων.

Στον τομέα της φορολογίας, το ΕΚ αναμένεται να υποβάλει προτάσεις για την θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για την φορολογία των πολυεθνικών εταιρειών, ενώ έχει δημιουργήσει και ειδική επιτροπή που εξετάζει τις αποκαλύψεις για τα έγγραφα του Παναμά.

Επίσης, στο ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, το ΕΚ αναμένεται να εγκρίνει τη δημιουργία ενιαίου συστήματος ελέγχου των συνόρων της ΕΕ, που θα σχηματιστεί με βάση τη Frontex και τις αρμόδιες για τη διαχείριση των συνόρων αρχές των κρατών μελών.

Τι ζητούν οι Έλληνες από την Ευρώπη

Τα ζητούμενα είναι τα ίδια και για τους Έλληνες, με το ποσοστό για την τρομοκρατία να είναι στο 83%, για την ανεργία στο 84%, για τη φοροδιαφυγή στο 73%, για το μεταναστευτικό στο 84% και για την προστασία των συνόρων στο 78%.

Επίσης, το 67% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα συμφώνησε ότι αυτά που ενώνουν τους πολίτες των διαφορετικών κρατών μελών της ΕΕ είναι σημαντικότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

Τι ζητά η Κύπρος

Στην Κύπρο τα θέματα όπου οι πολίτες ζητούν μεγαλύτερη παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας (93%), η αντιμετώπιση της ανεργίας (94%), το μεταναστευτικό (91%) αλλά και η προώθηση της δημοκρατίας και της ειρήνης στον κόσμο (88%).

Επίσης, το 73% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι αυτά που ενώνουν τους πολίτες των διαφορετικών κρατών μελών της ΕΕ είναι σημαντικότερα από αυτά που τους χωρίζουν.