Θ. Δρίτσας: Μέχρι τις 20 Ιουλίου η πλήρης εκκένωση Πειραιά και Ελληνικού από πρόσφυγες

Την εκτίμηση ότι έως τις 20 Ιουλίου θα έχουν εκκενωθεί πλήρως από πρόσφυγες και μετανάστες το λιμάνι του Πειραιά και η περιοχή του Ελληνικού, εξέφρασε χθες βράδυ ο Υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, σε εκδήλωση για το μεταναστευτικό και προσφυγικό, που οργάνωσαν στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά τα μέλη της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ.

Όπως τόνισε ο κ. Δρίτσας, πρόκειται για μια διαδικασία που εξαρτάται από την πορεία εργασιών στα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας και υπογράμμισε ότι χωρίς τις συνέργειες των τοπικών κοινωνικών δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα. Παράλληλα, χαρακτήρισε άθλο το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία των επιχειρήσεων διάσωσης δεν υπήρξε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής.

«Κοινωνία και πολιτεία μπόρεσαν να πάνε μαζί- ηγεμόνευσε ο ανθρωπισμός και ότι έκανε η ελληνική κυβέρνηση είναι η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας παρά τον τεράστιο καταιγισμό κατηγοριών που δέχθηκε όλο αυτό το διάστημα» σημείωσε ο κ. Δρίτσας.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας επισήμανε ακόμη ότι για την ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία χρειάζεται η συμβολή όλων και πρόσθεσε ότι «μισή ώρα την εβδομάδα να διαθέσει ο καθένας δεν μπορείτε να φανταστείτε τι πολύτιμο είναι, αρκεί αυτό να είναι ανιδιοτελές, στοχευμένο, συνεννοημένο και συνδυασμένο, ώστε οι συνέργειες να πιάνουν τόπο και να αποδίδουν».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, που ήταν ο κεντρικής ομιλητής της εκδήλωσης, τόνισε ότι από την αρχή που η χώρα μας κλήθηκε να αντιμετωπίζει το προσφυγικό καλύφθηκαν άμεσα οι βασικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων σε οργανωμένες δομές.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι λύσαμε τα πάντα, αλλά συνδυάσαμε τον ανθρωπισμό και τις ανάγκες της ασφάλειας των τοπικών πληθυσμών, προκειμένου να μην υπάρχουν αντιδράσεις που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η πιο ακραία ακροδεξιά φωνή» σημείωσε ο κ. Τόσκας, ενώ αναφερόμενος στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας στις 19 Μαρτίου, τη χαρακτήρισε αναγκαία προκειμένου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε ότι ο αριθμός των προσφύγων που θα παραμείνει στη χώρα μας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα είναι περίπου 25.000 από τα 55.000 άτομα, ενώ αναφερόμενος στην αντιπολίτευση υποστήριξε ότι δεν πρότεινε ρεαλιστικές λύσεις, αλλά μια αόριστη αντίληψη για την ασφάλεια και την τάξη.

«Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες επαναπατρισμού οικονομικών μεταναστών στις χώρες τους και υπάρχουν και οι ανάλογες πιέσεις από την Ε.Ε.», τόνισε ο κ.Τόσκας και παρατήρησε ότι ένα μεγάλος μέρος ανθρώπων που βρίσκονται στη χώρα μας θέλει να γυρίσει πίσω εθελοντικά μέσω του οργανισμού μετανάστευσης και ένα άλλο να φύγει προς τη δυτική Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που θα παραμείνουν στη χώρα μας επισήμανε ότι – παρά τα οικονομικά προβλήματα – η κυβέρνηση θα κάνει προσπάθειες οι άνθρωποι αυτοί να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στο μέλλον.