"Επιστρέφουν" από Σεπτέμβρη οι συλλογικές συμβάσεις

Την επανεκκίνηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο ώστε να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δρομολογεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Έθνος», ο αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χρήστος Βερναρδάκης, προωθεί σχέδιο νόμου ώστε να επανεκκινήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στον δημόσιο τομέα.

Όπως χαρακτηριστικά εκτιμά η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τους δημοσίους υπαλλήλους θα είναι ο προθάλαμος για αντίστοιχες συλλογικές διαπραγματεύσεις και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι σχετικοί σχεδιασμοί έχουν χρονικό ορίζοντα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ κράτους και δημοσίων υπαλλήλων θα επηρεάσει το σύνολο του μόνιμου προσωπικού στον στενό δημόσιο τομέα και στα ΝΠΔΔ, τους δικαστικούς λειτουργούς και τους εργαζόμενους στον πρώτο και δεύτερο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και θα αφορά περίπου 400.000 υπαλλήλους.

Με τις διαπραγματεύσεις αναμένεται ότι θα επέλθει ρύθμιση σε θέματα όπως οι προσλήψεις (σ.σ. αριθμό και ειδικότητες) σε συνάρτηση με τις αποχωρήσεις, προσόντα υπαλλήλων, μετακινήσεις, εκπαίδευση και επιμόρφωση, αποσπάσεις και μετατάξεις, αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές, άδειες υπαλλήλων και συνδικαλιστών, ωράρια.