Το Μητρώο Οn Line Media για τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες παρουσίασε ο Ν. Παππάς (video)

Το Μητρώο Οn Line Media, στο οποίο θα εγγράφονται οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, παρουσίασε σε συνέντευξη Tύπου ο Yπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σημειώνοντας  ότι η κυβέρνηση προχωράει «στο αυτονόητο, στη χαρτογράφηση του διαδικτυακού τοπίου».

«Δεν πρόκειται για προσπάθεια να ελέγξουμε το περιεχόμενο. Το μητρώο online media θα βρίσκεται από σήμερα στον αέρα του Διαδικτύου και θα είναι προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο» είπε ο κ. Παππάς και συνέχισε λέγοντας: «Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε γίνει μάρτυρες συκοφαντικών, υβριστικών δημοσιευμάτων και δεν ξέρουμε την πατρότητα».

Τουλάχιστον τα 2/3 της ελληνικής κοινωνίας ενημερώνονται μέσω του Διαδικτύου, ανέφερε και εξήγησε: «Δεν επιβάλλουμε σε κανέναν ενημερωτικό ιστότοπο να μπει στο μητρώο, αλλά δίνουμε θετικά κίνητρα».

Οι εταιρίες που θα εγγραφούν στο Μητρώο θα έχουν πρόσβαση σε ειδικό λογισμικό εντοπισμού λογοκλοπής, που θα ειδοποιεί σε πραγματικό χρόνο δηλαδή μέσα σε 30 λεπτά, τον ιδιοκτήτη της είδησης για το πως και που αναπαρήχθη το κείμενο και εάν υπήρξε απόλυτη αντιγραφή, κάτι που εγείρει θέμα πνευματικών δικαιωμάτων, σημείωσε.

Τα μέλη του μητρώου θα έχουν πρόσβαση στα αρχεία οπτικοακουστικών μέσων, ενώ θα συμπεριλαμβάνονται στις επιχειρήσεις διαφημιστικών μηνυμάτων. Εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο να αλλάξει ή σχετική νομοθεσία ώστε να προβλέπεται και ή δυνατότητα διαφημιστικής προβολής δημοσίων φορέων στο διαδίκτυο και όχι κατά 90% σε τηλεόραση και εφημερίδες.

Αναζητείται δε, τόνισε ο κ. Παππάς, η νομική φόρμουλα ώστε και οι τράπεζες που δεν είναι δημόσιες επιχειρήσεις να υποχρεούνται να διανείμουν διαφήμιση μόνο στις ιστοσελίδες που θα εγγραφούν στο Μητρώο.

Τέλος, ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι πρέπει να αποφευχθούν φαινόμενα όπως το να φτιάχνονται ιστοσελίδες στο πόδι και να λειτουργούν ως μηχανές μαύρου πολιτικού χρήματος ή οτιδήποτε άλλο. Είναι σαφής η ανάγκη της ιστοσελίδας και του blog, τόνισε.

«Έχουμε μια πρόνοια στη διαφάνεια για τη μετοχική σύνθεση. Το Σύνταγμα και οι νόμοι εφαρμόζονται όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου», είπε.

Σημειώνεται ότι για την εγγραφή θα χρειάζεται η νομική μορφή της επιχείρησης, σε που ΔΟΥ υπάγεται και ο νόμιμος εκπρόσωπος, καταγραφή των μετόχων. Θα καταγράφεται, επίσης,  ο εκδότης ή οι εκδότες, ο διευθυντής  και συνολικά ο αριθμός των εργαζομένων , χωρίς ονομαστική καταγραφή. Τέλος, θα υπάρχει μια περίοδος τριών μηνών στην οποία θα πρέπει να γίνει η καταχώρηση.