http://www.tanea.gr/news/greece/article/5191577/shma-kindynoy-gia-tis-metamosxeyseis-sthn-ellada/
της Μάρθας ΚαϊτανίδηΜόλις 50 άνθρωποι υποβλήθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες σε μεταμόσχευση νεφρού, όταν τουλάχιστον 1.000 ασθενείς περιμένουν εγκλωβισμένοι στη λίστα αναμονής έως ότου να βρεθεί συμβατό μόσχευμα.
Το συμπέρασμα των ειδικών μετά τα αποκαρδιωτικά αυτά στοιχεία είναι ότι η χώρα μας παραμένει ουραγός στον τομέα των μεταμοσχεύσεων από αποβιώσαντες – δηλαδή από εγκεφαλικά νεκρούς.
Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής – Μεταμοσχεύσεων Μιχάλης Μήτσης, κατά τη διάρκεια του Νεφρολογικού Συμποσίου Κεντρικής Ελλάδας που έγινε από τις 12 έως τις 14 Δεκεμβρίου 2014 στη Λάρισα, οι Έλληνες παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά τις μεταμοσχεύσεις.
Ειδικότερα, παρουσιάζοντας στοιχεία από το Ευροβαρόμετρο φαίνεται ότι το μείζον ζήτημα δεν είναι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις ή η ελλιπής ενημέρωση των Ελλήνων αλλά η έλλειψη εμπιστοσύνης στις δομές του παρόντος συστήματος οργάνωσης και λειτουργίας των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας και το προηγούμενο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικά με την εικαζόμενη συναίνεση.
Μόνιμο «αγκάθι» παραμένει και το θέμα της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων. Σύμφωνα με τον Γιώργο Ζαβό, διευθυντή του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Λαϊκού Νοσοκομείου, η έλλειψη κονδυλίων για την κάλυψη των εφημεριών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα καθημερινά και να σπεύδει για λήψη οργάνων σε όλη την νότια Ελλάδα και τα νησιά, βάζει «φρένο» στις μεταμοσχεύσεις.
Ακόμη τόνισε ότι το πρόβλημα θα οξυνθεί στο άμεσο μέλλον λόγω της συνταξιοδότησης πολλών έμπειρων χειρουργών και την απαγόρευση διορισμού νέων χειρουργών με εμπειρία στις μεταμοσχεύσεις λόγω του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου.
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου σημειωτέον λειτουργεί το μοναδικό μεταμοσχευτικό κέντρο ήπατος στη χώρα μας.
Υπό τις συνθήκες αυτές ο καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννης Στεφανίδης πρότεινε μεταξύ άλλων τη θέσπιση μαθήματος σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις οργάνων σε όλες τις Ιατρικές Σχολές ώστε οι νέοι ιατροί να είναι στο μέλλον πιο εξοικειωμένοι με τα θέματα αυτά καθώς και την ίδρυση μεταμοσχευτικών κέντρων σε κάθε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της χώρας.Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Προηγούμενο Άρθρο
EFSF: Ανακοίνωσε τη δίμηνη επέκταση του ελληνικού προγράμματος
Επόμενο Άρθρο