Συνελήφθη και κρατήθηκε για λίγες ώρες στη Θεσσαλονίκη ο γνωστός για τις εθνικιστικές του απόψεις, Ρώσος καθηγητής Αλεξάντερ Ντούγκιν. Πρόκειται για τον άνθρωπο που είναι εκ των συνεργατών -από πολλούς θεωρείται και «μέντορας»- του Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και Ρώσων ολιγαρχών. Το όνομά του έγινε ευρύτερα γνωστό στην Ελλάδα πέρυσι, μετά από δημοσίευμα της WSJ που κατηγορούσε τον Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά για σχέσεις που διατηρεί με τον Ρώσο εθνικιστή.
Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν προσγειώθηκε χθες, Τρίτη, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» με στόχο να μεταβεί στο Άγιο Όρος, για την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Πατριάρχη Κυρίλλου στο ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο συγγραφέας και φερόμενος ως στενός συνεργάτης του Βλάντιμιρ Πούτιν κρατήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα, όταν όνομα παρόμοιο με το δικό του εμφανίστηκε σε σχετική λίστα με άτομα κατά των οποίων εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται το iefimerida, όταν διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για διαφορετικό πρόσωπο, αφέθηκε ελεύθερος. Ο ίδιος ο Ντούγκιν μίλησε για την κράτησή του:
«Εν όψει της επίσκεψης του Προέδρου Πούτιν και του Ρώσου Πατριάρχη στο Άγιο Όρος προσωποκρατήθηκα στον αερολιμένα της πόλης Θεσσαλονίκη. Κατευθυνόμουν προς το Άγιον Όρος με στόχο την κάλυψη της ιστορικής επίσκεψης του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Πατριάρχη Κυρίλλου. Η προσωποκράτησή μου έγινε με πρόσχημα τις κυρώσεις, που, δήθεν, εφαρμόστηκαν εκ μέρους της Ουγγαρίας. Είναι αρκετά παράξενο, επειδή τους τελευταίους μήνες έχω εισέλθει στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για απόπειρα επισκίασης των ελληνο-ρωσικών σχέσεων», δήλωσε o Ντούγκιν στη ρωσική τηλεόραση Tsargrad.
Οι σχέσεις Κοτζιά-Ντούγκιν
Στις αρχές του περσινού έτους είχε δημιουργηθεί μείζον θέμα μετά από άρθρο των Financial Times με το οποίο κατηγορούσε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για σχέσεις με τον Αλεξάντρ Ντούγκιν. Ο Ν. Κοτζιάς διέψευσε αρχικά το δημοσίευμα, ωστόσο στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε φωτογραφία τους στον Πειραιά, τον Απρίλιο του 2013. Λίγες μέρες μετά, ο Ν. Κοτζιάς με συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, παραδέχθηκε ότι απηύθυνε πρόσκληση στον γνωστό για τις εθνικιστικές του θέσεις καθηγητή, καθώς, «ήταν ένας από τους συμβούλους του Πούτιν και κατείχε μία από τις σπουδαίες έδρες στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας».