Μνημόνιο διαρκείας ο δημοσιονομικός «κόφτης» σύμφωνα με την Ένωση Διοικητικών Δικαστών

Μνημόνιο διαρκείας, με θύματα εργαζομένους, μικρούς επαγγελματίες και συνταξιούχους, χαρακτηρίζει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών τον δημοσιονομικό «κόφτη». Παράλληλα θεωρεί απαράδεκτη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ψήφιση του του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου, καθώς, όπως επισημαίνει έγινε χωρίς δυνατότητα πλήρους διαβούλευσης, επαρκούς συζήτησης στη Βουλή, στοιχειώδους ενημέρωσης του λαού και δυνατότητας ακρόασης όλων των ενδιαφερόμενων φορέων.

Προσθέτει ότι αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση το νέο πολυνομοσχέδιο με το οποίο, μεταξύ άλλων, «θα επιχειρηθεί να θεσπιστεί ο λεγόμενος μηχανισμός αυτόματης περικοπής δαπανών του Δημοσίου (“κόφτης”) που, όπως διαφαίνεται, θα αφορά και συντάξεις, μισθούς και παροχές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά αντιστρόφως και επιβολή φορολογικών βαρών».

Οι διοικητικοί δικαστές δηλώνουν την απόλυτη αντίθεσή τους στην προώθηση προς ψήφιση διατάξεων που θα θεσπίσουν τον παραπάνω μηχανισμό και αποδοκιμάζουν «την αντιεπιστημονική ερμηνεία που επικράτησε στη Βουλή σύμφωνα με την οποία η γιγάντωση του Κρατικού Χρέους συνδέεται με το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Σύμφωνα με την ένωση, «η αλήθεια είναι ότι τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων δημιουργήθηκαν επειδή διαχρονικά τα αποθεματικά τους αξιοποιήθηκαν με διάφορες τεχνικές για σκοπούς άσχετους με τον προορισμό τους (σ.σ. ιδίως κατάθεση στη Τράπεζα της Ελλάδος με μηδαμινό επιτόκιο για δεκαετίες επένδυση στο Χρηματιστήριο, PSI κλπ.), σε συνδυασμό με την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή. Οι ασφαλισμένοι καλούνται άδικα να πληρώσουν ελλείμματα των Ταμείων για τα οποία δεν ευθύνονται» και καταλήγει λέγοντας ότι «η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εκφράζει την συμπαράστασή της στις κοινωνικές ομάδες που αντιστέκονται στην προώθηση αυτών των μέτρων».