Ανησυχία για τα παιδιά των προσφύγων στους καταυλισμούς της Ελλάδας από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία αποτυπώνει τα συμπεράσματα της αποστολής σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, του ειδικού εκπροσώπου για το προσφυγικό, Τσέχου Τόμας Μπότσεκ (Tomas Bocek).

Η αποστολή πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 7 με 11 Μαρτίου, και όπως ο ίδιος ο κ. Μπότσεκ εξηγεί στην έκθεσή του, στόχος του ήταν «να κατανοήσει με ποιο τρόπο, το Συμβούλιο της Ευρώπης θα μπορούσε να βοηθήσει τις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν τις προσφυγικές ροές, τηρώντας τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τις νομικές πράξεις του Οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Κατά τη διάρκεια της διερευνητικής αυτής αποστολής, ο κ. Μπότσεκ ήλθε σε επαφή με όλους τους αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που χειρίζονται το θέμα, επισκέφθηκε τη Χίο και τα hot spots σε Βόρειο Ελλάδα και Αττική, καθώς και στα σύνορα με την ΠΓΔΜ στους καταυλισμούς προσφύγων σε Γευγελή και Ταμπανόβτσε.

Στην έκθεσή του, ο ειδικός απεσταλμένος του Συμβουλίου της Ευρώπης  εκφράζει την ανησυχία του για την κακομεταχείριση των προσφύγων από την αστυνομία των Σκοπίων και συνιστά να βοηθήσει (σ.σ. το Συμβούλιο της Ευρώπης) τις αρχές της ΠΓΔΜ για την εκπαίδευση του αρμόδιου προσωπικού, ώστε να εξασφαλισθεί «ότι τα σύνορα με την Ελλάδα ελέγχονται τηρώντας τις δεσμεύσεις της ΠΓΔΜ για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο κ. Μπότσεκ εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για τα παιδιά των προσφύγων στους καταυλισμούς και εκτιμά ότι η συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία θα μπορούσε να έχει ως αρνητική συνέπεια να παραμένουν τα παιδιά ακόμα μεγαλύτερο διάστημα στους καταυλισμούς ή πλησίον των κέντρων καταγραφής. Παράλληλα συνιστά στο Συμβούλιο της Ευρώπης να βοηθήσει τις ελληνικές Αρχές για την ενίσχυση του ελληνικού εθνικού συστήματος προστασίας του παιδιού, «έτσι ώστε να μπορεί να αποτρέψει και να αποκαταστήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής διαδικασίας».

Επιπλέον, ζητά να βοηθηθούν οι ελληνικές Αρχές για την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας και της επαγγελματικής ικανότητας ως προς την παροχή εναλλακτικών λύσεων «για τη διαμονή των οικογενειών, εν αναμονή της έκβασης των αιτήσεων ασύλου» και καλεί το Συμβούλιο της Ευρώπης να κινητοποιηθεί για την ανεύρεση πόρων (πχ χορηγίες ΕΟΧ και Νορβηγίας) προκειμένου να βοηθηθούν οι ελληνικές Αρχές για την οικοδόμηση πρόσθετων καταλυμάτων, καθώς και άλλων αναγκών όπως διερμηνεία, ενημέρωση και υποστήριξη από ψυχο-κοινωνικές υπηρεσίες.

Καταλήγοντας, προτρέπει το Συμβούλιο της Ευρώπης να εκδώσει πρόσκληση και ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη του εκτός Ε.Ε., να ανοιχθούν κάνοντας πρόσφορες και συμβάλλοντας στην μετεγκατάσταση προσφύγων.