Καταλογίζουν ελλιπή και προβληματική παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, έναν μήνα πριν από την κατάληξη 34χρονου από τροχαίο
της Έλενας Φυντανίδου
Καταπέλτης για το σύστημα δημόσιας υγείας που υπάρχει στην περιφέρεια και δη στα νησιά είναι το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας (ΣΕΥΥΠ). Τα συμπεράσματα των «ράμπο» Υγείας, που μιλούν για ελλιπή και προβληματική παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στη Σάμο, βγήκαν κατόπιν ελέγχου που διεξήχθη έναν μήνα πριν από την πρόσφατη απώλεια ενός 34χρονου άνδρα από τροχαίο δυστύχημα στο νησί. Το πόρισμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προφητικό, καθώς μιλούσε για έλλειψη οδηγών και ειδικευμένου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ασθενοφόρων που καθιστούν δύσκολη την 24ωρη κάλυψη των αναγκών της Σάμου.
Να θυμίσουμε ότι στις 20 Νοεμβρίου 34χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών είχε ένα σοβαρό τροχαίο. Το μοναδικό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στη Σάμο βρισκόταν σε άλλο σοβαρό περιστατικό στην άλλη άκρη του νησιού, με αποτέλεσμα να περάσει τουλάχιστον μιάμιση ώρα έως ότου ο άτυχος άνδρας μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να διαπιστωθεί ο θάνατός του.
Τι καταλογίζουν
Συγκεκριμένα, οι «ράμπο» Υγείας διαπίστωσαν, μεταξύ άλλων:
* Στο νοσοκομείο της Σάμου υπηρετούν εννέα διασώστες πληρώματος του ΕΚΑΒ, μετά την ενσωμάτωση των τριών οδηγών του νοσηλευτικού ιδρύματος στη δύναμη του ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα την κάλυψη βαρδιών όλο το 24ωρο από ένα ασθενοφόρο.
* Στο Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου υπηρετούν τρεις μόνιμοι οδηγοί ΕΣΥ και ένας επικουρικός. Οι οδηγοί του Κέντρου Υγείας κάνουν βάρδιες με μονό πλήρωμα και όχι διπλό, όπως το ΕΚΑΒ. Από τα προαναφερόμενα προκύπτει ότι έξι ως οκτώ βάρδιες την εβδομάδα, από τις 21 συνολικά, μένουν ακάλυπτες και όλο το νησί εξυπηρετείται μόνο από ένα ασθενοφόρο του νοσοκομείου.
* Κατάσταση με τα ονόματα των εφημερευόντων γιατρών (ειδικευμένων και ειδικευομένων) δεν ήταν αναρτημένη στον χώρο υποδοχής – Τμήμα Κίνησης Ασθενών.
* Υπάρχουν κενές θέσεις σε όλες τις υπηρεσίες του νοσοκομείου. Εντονο είναι το πρόβλημα υποστελέχωσης όλων των τομέων της ιατρικής, νοσηλευτικής, διοικητικής και τεχνικής υπηρεσίας, των εργαστηρίων αλλά και των αποκεντρωμένων υπηρεσιών (ΕΚΑΒ, Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης, Κέντρο Ψυχικής Υγείας).
* Λόγω έλλειψης διοικητικού προσωπικού δεν καλύπτονται οι βάρδιες του Γραφείου Κίνησης και του Ταμείου Είσπραξης εξετάσεων κατά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες της εφημερίας.
Λείπουν γιατροί, χωρίς παιδίατρο το νοσοκομείο
Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, στο Βιοχημικό, στο Νευροχειρουργικό, στο Οφθαλμολογικό, στο Ουρολογικό, στο Πνευμονολογικό, στο Ωτορινολαρυγγολογικό και στο Οδοντιατρικό υπηρετεί ένα άτομο ανά τμήμα, με αποτέλεσμα στο μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών να μην καλύπτονται όλες οι ημέρες είτε με ενεργείς είτε με εφημερίες ετοιμότητας. Ωστόσο, αν προκύψει ανάγκη αντιμετώπισης περιστατικών, καλούνται οι γιατροί των ειδικοτήτων, οι θέσεις των οποίων είναι μονήρεις.
Ακόμη, στην Παιδιατρική δεν υπηρετεί κανείς, παρά το γεγονός ότι προβλέπονται τρεις θέσεις παιδιάτρου. Στο Καρδιολογικό Τμήμα υπηρετεί ένας ειδικευμένος γιατρός και ένας επικουρικός, ενώ προβλέπονται τρεις θέσεις. Στο Αναισθησιολογικό Τμήμα προβλέπονται τέσσερις θέσεις και υπηρετούν δύο γιατροί και ένας επικουρικός. Στο Νευρολογικό Τμήμα προβλέπεται μία θέση ειδικευμένου και υπηρετεί ένας επικουρικός. Στο Χειρουργικό από τις πέντε θέσεις που προβλέπονται έχουν καλυφθεί οι δύο, ενώ στον Εργαστηριακό Τομέα υπηρετούν τρεις εργαστηριακοί γιατροί και ένας επικουρικός τη στιγμή που προβλέπονται οκτώ θέσεις.
Συνολικά στην ιατρική υπηρεσία απασχολούνται 28 ειδικευμένοι γιατροί από τους 49 και 14 ειδικευόμενοι από ισάριθμους που προβλέπονται.
Στη νοσηλευτική υπηρεσία προβλέπονται 146 θέσεις, αλλά υπηρετούν 73, εκ των οποίων εννέα είναι με μετακίνηση ή απόσπαση. Οι περισσότερες βάρδιες του 24ώρου και ειδικότερα οι βραδινές καλύπτονται από μία νοσηλεύτρια.
Στη διοικητική, στην οικονομική και στην τεχνική υπηρεσία από τις 60 θέσεις που προβλέπονται, υπηρετούν 37 και ένας με προσωποπαγή θέση. Από αυτούς, πέντε υπάλληλοι είναι σε διαθεσιμότητα και άλλοι δύο σε απόσπαση ή μετακίνηση.
Επίσης, στο νοσοκομείο δεν λειτουργεί αυτοτελές Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται σε δύο ιατρεία (χειρουργικό και παθολογικό) των εξωτερικών ιατρείων, όπου εφημερεύει ειδικευμένος γιατρός του αντίστοιχου τμήματος.
Χωρίς πιστοποιητικό πυρασφάλειας
Μία ακόμη διαπίστωση που έκαναν οι επιθεωρητές Υγείας είναι ότι το Νοσοκομείο της Σάμου δεν διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν από τους αρμοδίους, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κάνει έλεγχο και διαπίστωσε προβλήματα που πρέπει να αποκατασταθούν ώστε να χορηγήσει το πιστοποιητικό.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=659784