Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Λέσβο για την ιστορική συνάντηση των τριών θρησκευτικών ηγετών

Το προσφυγικό πρόβλημα αποτελεί μείζον θέμα για την παγκόσμια κοινή γνώμη. Αναμφίβολα, πρόκειται για μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, οι διαστάσεις της οποία δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αμέτοχους τους θρησκευτικούς ταγούς.

Στην Ελλάδα, που παράλληλα μαστίζεται και από την πρωτοφανή οικονομική κρίση, όλα τα μέτωπα τόσο σε Ειδομένη και Πειραιά όσο και στα περισσότερα νησιά του Βορείου Αιγαίου, παραμένουν ανοιχτά.

Έτσι, Πάπας Φραγκίσκος, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ενώνουν τις δυνάμεις τους σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο 16 Απριλίου, με αποκλειστικό σκοπό να σταθούν στους πρόσφυγες, να διαδώσουν το θρησκευτικό μήνυμα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς και να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, ώστε να δοθεί ένα τέλος στον ατέρμονα αυτό κύκλο, υποδοχής και επαναπροώθησης μεταναστών και προσφύγων.

Σήμερα Παρασκευή, έφτασε στη Μυτιλήνη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο πρώτος από τους τρεις Ιεράρχες που θα βρεθούν την Παρασκευή και το Σάββατο κοντά στους πρόσφυγες της Λέσβου.

Να γίνει “το προσφυγικό πρόβλημα όχι των Ελλήνων και της Ευρώπης, αλλά όλου του κόσμου. Στόχος μας είναι το πρόβλημα που έχουμε να το διεθνοποιήσουμε” ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, λίγη ώρα μετά την άφιξή του στη Μυτιλήνη, όπου σήμερα το βράδυ θα υποδεχτεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και αύριο τον Πάπα Φραγκίσκο.

Ακολουθώντας το πρόγραμμα αυτών των ημερών, σήμερα το μεσημέρι, ο Αρχιεπίσκοπος θα κινηθεί προς τη Μονή του Αγίου Ραφαήλ και το απόγευμα θα μεταβεί στην Καλλονή. Εκεί θα τελέσει τρισάγιο στον τάφο του π. Στρατή Δήμου, γνωστού ως “παπα Στρατή”, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην περίθαλψη προσφύγων αλλά και ντόπιων που το είχαν ανάγκη και δυστυχώς πέθανε πρόσφατα. Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια του κοινωνικού παντοπωλείου “Αποστολή του παπα Στρατή”.

Από την Καλλονή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα κατευθυνθεί προς την Αγιάσο, όπου θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, στον ναό της Παναγίας.

Περίπου στις 8 το βράδυ θα φθάσει στο νησί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στο αεροδρόμιο εκ μέρους της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, θα τον υποδεχθεί ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος. Αργά το βράδυ, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη στο ξενοδοχείο όπου θα καταλύσει. Ο Αλέξης Τσίπρας θα φτάσει στη Λέσβο νωρίς το πρωί του Σαββάτου και μαζί με τους θρησκευτικούς ηγέτες θα υποδεχτούν στις 10:15 τον Πάπα Φραγκίσκο.

Όλοι μαζί, και μάλιστα με αυτοκίνητο στο οποίο θα συνεπιβαίνουν, θα κινηθούν στο hot spot της Μόριας. Εκεί θα συναντηθούν, θα συζητήσουν και θα συμφάγουν με πρόσφυγες και μετανάστες. Αμέσως μετά θα συνυπογράψουν κοινή διακήρυξη προς την παγκόσμια κοινότητα για την προσφυγική κρίση.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στη Μόρια θα μετακινηθούν προς το λιμάνι της Μυτιλήνης. Στον «περίκλειστο» λεγόμενο χώρο του επιβατηγού λιμανιού, εκεί όπου τον τελευταίο χρόνο αποβιβάσθηκαν αλλά και πέρασαν τις πρώτες μέρες στην Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, οι Ιεράρχες θα πετάξουν στη θάλασσα στεφάνια στη μνήμη όσων χιλιάδων ανθρώπων μεγάλων και μικρών χάθηκαν στην προσπάθεια, ενώ θα πραγματοποιήσουν και χωριστές ο καθένας προσευχές στη μνήμη τους.

Στον ίδιο χώρο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Λέσβου – Σάμου), ο Πάπας θα συναντηθεί με την Κοινότητα των Καθολικών της Λέσβου αλλά και με άλλους καθολικούς που βρίσκονται στο νησί.

Θα ακολουθήσει η αναχώρηση όλων για το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όπου ο Πάπας θα πραγματοποιήσει δεκάλεπτες συναντήσεις με τους Ορθοδόξους Ιεράρχες και τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και περίπου στις 3 το μεσημέρι αναμένεται όλοι να αναχωρήσουν από τη Λέσβο.

iervymos lesvos

ierwnymos-myt-708

images.watchit.gr

iervymos lesvos. 1jpg

iερώνυμος 1

ιερώνυμος 2

ιερωνυμος