Να μην είναι ταξίδι φιγούρας η επίσκεψη στην Λέσβο

Λίγες ημέρες έμειναν για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Λέσβο. Το Σάββατο 16 Απριλίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας της Ρώμης Φραγκίσκος, θα βρεθούν στην Μυτιλήνη μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το προσφυγικό.

Οι δυο θρησκευτικοί ηγέτες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξαν τη Λέσβο ως το παγκόσμιο πλέον σήμα κατατεθέν της προσφυγικής κρίσης αλλά και της αλληλεγγύης.

Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε συνέντευξή του στο Έθνος, σημείωσε πως η επίσκεψη “δεν πρέπει να είναι ένα ταξίδι φιγούρας και μεγαλοπρεπών επισκέψεων, αλλά να είναι ένα λιτό ταξίδι, όπου ο Πάπας θα έρθει για τρεις ώρες στον προσφυγικό καταυλισμό και στη συνέχεια οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες θα φάμε με τους πρόσφυγες και θα πούμε δύο λόγια ο κάθε ένας μας”.

Όπως δήλωσε ο Μακαριότατος, “είναι μια συμβολική παρουσία, στέλνοντας ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς τα έθνη και τους ηγέτες τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συνεργαστούμε για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα”.

Στην αναφορά του για το προσφυγικό ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι “η πατρίδα μας είναι σε πολύ δύσκολη θέση επειδή έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα δικά μας προβλήματα, την οικονομική πορεία της χώρας, την ανάπτυξη η οποία είναι σχεδόν μηδαμινή και σαν να μην έφτανε αυτό, αυτήν τη στιγμή πρέπει να διαχειριστούμε και το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Είναι δύσκολο πρόβλημα. Θα περίμενε κανείς η Ευρώπη να είναι πιο ευαισθητοποιημένη πάνω σε αυτό το θέμα γιατί έχει μεγάλη ευθύνη γι όλα αυτά που γίνονται”.

Την ίδια στιγμή, στη Λέσβο, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου. Οι Ελληνικές αρχές φαίνονται ικανοποιημένες από τις ετοιμασίες και διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια του Πάπα Φραγκίσκου. Εκτεταμένοι καθαρισμοί ξεκίνησαν εδώ και δυο ημέρες σε όλη την Μυτιλήνη, κυρίως γύρω από το άγαλμα της «Μικρασιάτισσας Μάνας» από συνεργεία του Δήμου.

2

Αξίζει να σημειωθεί, πως έχει επίσης οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα της Ρώμης.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από την Παρασκευή 15 Απριλίου με την άφιξη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας και μετά από συναντήσεις του Αρχιεπισκόπου με τους επιχώριους μητροπολίτες του νησιού, τον Μυτιλήνης Ιάκωβο και τον Μηθύμνης Χρυσόστομο, ο Αθηνών θα κινηθεί προς την Καλλονή. Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια του κοινωνικού παντοπωλείου «Αποστολή του παπά-Στρατή» στην Καλλονή της Λέσβου. Από την Καλλονή, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα κινηθεί στην Αγιάσο όπου στο ναό της Παναγίας θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου.

Στη συνέχεια, στις 8 περίπου το βράδυ, θα φθάσει στη Μυτιλήνη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στο αεροδρόμιο τον Πατριάρχη θα υποδεχθεί, εκ μέρους της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος. Αργά το βράδυ, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πάπας Φραγκίσκος θα φτάσει στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου στη Μυτιλήνη όπου θα τον υποδεχτεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη συνέχεια, οι τέσσερις άνδρες θα επισκεφτούν την Επάνω Σκάλα με σκοπό να τιμήσουν την μνήμη των νεκρών προσφύγων σε μια συμβολικού χαρακτήρα τελετή.

Όλοι μαζί, και μάλιστα με αυτοκίνητο στο οποίο θα συνεπιβαίνουν, θα κινηθούν στο χοτ σποτ της Μόριας. Εκεί θα συναντηθούν, θα συζητήσουν και θα συμφάγουν με πρόσφυγες και μετανάστες. Μέσα από το χοτ σποτ θα συνυπογράψουν μια διακήρυξη προς την παγκόσμια κοινότητα για την προσφυγική κρίση. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο χοτ σποτ, θα μετακινηθούν προς το λιμάνι της Μυτιλήνης. Στον “περίκλειστο” λεγόμενο χώρο του επιβατηγού λιμανιού, εκεί όπου τον τελευταίο χρόνο αποβιβάσθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, οι Ιεράρχες θα πετάξουν στη θάλασσα, στεφάνια στη μνήμη όσων χιλιάδων ανθρώπων μεγάλων και μικρών, χάθηκαν στην προσπάθεια, ενώ θα πραγματοποιήσουν και χωριστές ο καθένας προσευχές στη μνήμη τους.

1

Στον ίδιο χώρο και σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Λέσβου – Σάμου) ο Πάπας θα συναντηθεί με την Κοινότητα των Καθολικών της Λέσβου αλλά και με άλλους καθολικούς που βρίσκονται στο νησί.

Θα ακολουθήσει η αναχώρηση όλων για το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όπου ο Πάπας θα πραγματοποιήσει δεκάλεπτες συναντήσεις με τους Ορθοδόξους Ιεράρχες και τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και περίπου στις 3 το μεσημέρι αναμένεται όλοι να αναχωρήσουν από τη Λέσβο.

Όπως είναι αναμενόμενο, διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα θα μεταδώσουν ζωντανά σε εκατομμύρια χριστιανών, την εικόνα της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου. Μερικά από αυτά τα δίκτυα, θα είναι το CNN, BBC και RAI, μαζί με την ΕΡΤ.