Guardian: Αναμένεται ξέσπασμα βίας στην Ελλάδα από τους μετανάστες

Για ένα μεγάλο ξέσπασμα βίας ετοιμάζεται η ελληνική κυβέρνηση, ενόψει της εφαρμογής της συμφωνίας της Ε.Ε. με την Τουρκία, καθώς από αύριο ξεκινούν οι μαζικές απελάσεις Σύρων προσφύγων και μεταναστών στην γείτονα χώρα, γράφει ο Guardian.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η βρετανική εφημερίδα στον ξεσηκωμό των εγκλωβισμένων προσφύγων σε όλη την Ελλάδα και επισημαίνει τον φόβο της Αθήνας για την πρακτικότητα της εφαρμογής της συμφωνίας, η οποία έχει ήδη προκαλέσει ανησυχία για τη νομιμότητά της. Παράλληλα, σημειώνει ότι τα νησιά έχουν γίνει σημεία «ανάφλεξης», κάνοντας λόγο για τα γεγονότα στη Χίο και την «απόδραση» 800 προσφύγων από το κέντρο κράτησης.

«Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι», δηλώνει στον Observer ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης. «Η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να αποτρέψει τη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ήπια προσέγγιση. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες», προσθέτει ο κ. Κυρίτσης.

Μία ημέρα πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας για τις επαναπροωθήσεις, από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη αναμένεται να φύγουν 750 άνθρωποι από τη Λέσβο για το Ντικιλί γράφει ο Guardian και σηειώνει ότι η Frontex δεν έχει στείλει το απαραίτητο προσωπικό για την επίβλεψη της επιχείρησης. Οκτώ σκάφη της Frontex θα μεταφέρουν όσους κρατούνται στα ελληνικά νησιά και έχουν επιλεγεί για απέλαση, έπειτα από fast-track ακροάσεις για παροχή ασύλου.

Όμως, από τους 2.300 αξιωματούχους που υποσχέθηκε να στείλει η Ε.Ε. στην Ελλάδα, μόλις 200 έχουν φτάσει, όπως αναφέρει ο κ. Κυρίτσης. «Ακόμη περιμένουμε νομικούς και μεταφραστές που θα έπρεπε να έχουν στείλει. Ακόμη και το προσωπικό της Frontex δεν έχει φτάσει ακόμη», προσθέτει και επισημαίνει ότι και η ανθρωπιστική βοήθεια που προοριζόταν για την Ελλάδα έχει καθυστερήσει.

Την ίδια ώρα, οι πρόσφυγες έχουν ξεσηκωθεί μέσα στην απελπισία τους, όπως στη Χίο. «Αν με αναγκάσουν να γυρίσω στην Τουρκία, θα πέσω μαζί με την οικογένειά μου στη θάλασσα», λέει στο AFP ο Μουσταφά, ένας Σύρος που περιμένει με τη σύζυγο και τα παιδιά τους στο λιμάνι της Χίου. «Πήγαμε από την κόλαση, στην κόλαση», τονίζει με νόημα.

«Αυτό συμβαίνει όταν έχεις 30 αστυνομικούς για τη φύλαξη 1.600 προσφύγων, που είναι αποφασισμένοι να φύγουν», λέει στον Guardian ο Μπέντζαμιν Τζούλιαν, ένας Ισλανδός εθελοντής που βρίσκεται στη Χίο, σχολιάζοντας την «απόδραση» των προσφύγων από το κέντρο κράτησης. «Ολη την ώρα φώναζαν ”ελευθερία” και ”όχι Τουρκία”. Αυτό θέλουν και είναι αποφασισμένοι να το πετύχουν», προσθέτει.