Μετανάστες εγκατέλειψαν το hotspot της Χίου- Επιδεινώνεται η κατάσταση στον Πειραιά

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στον Πειραιά όπου παραμένουν περισσότεροι από 5.350 πρόσφυγες και μετανάστες στον υπαίθριο καταυλισμό. Παρά το γεγονός ότι χθες μεταφέρθηκαν περίπου 300 άτομα στην Ηλεία και τα Ιωάννινα ωστόσο  σήμερα οι πρόσφυγες δηλώνουν απροθυμία να μετακινηθούν σε κέντρα φιλοξενίας εκτός Αττικής.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στον Πειραιά είναι ότι και οι εκπρόσωποι του Δήμου που από την πρώτη στιγμή είχαν δώσει το παρών για να προσφέρουν τα απαραίτητα στους μετανάστες πλέον αποχώρησαν μετά και από σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφυγαν μαζικά από το hot spot της ΒΙΑΛ σήμερα το μεσημέρι και κατευθύνονται προς την πόλη της Χίου, μέσω του κεντρικού επαρχιακού δρόμου. Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, σύμφωνα με το astraparis.gr, είχαν βγει στον επαρχιακό δρόμο και η πορεία τους, συνοδεία περιπολικών της αστυνομίας και ασθενοφόρου, συνεχίζεται κατά πάσα πιθανότητα προς το λιμάνι ή τον καταυλισμό της Σούδας.

προσφυγες-χιος

Άντρες, γυναίκες και παιδιά με όλα τα υπάρχοντά τους άνοιξαν τα συρματοπλέγματα και χωρίς να συναντήσουν εμπόδιο από την αστυνομική δύναμη της ΒΙΑΛ άρχισαν να κινούνται προς την πόλη της Χίου. Μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν έχει επέμβει για να τους εμποδίσει, κάτι που θα ήταν και παρακινδυνευμένο, αλλά και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχε αποτέλεσμα. Έτσι, έχει αρκεστεί στην παρακολούθηση και ουσιαστικά στην καθοδήγησή τους προς την πόλη, σε μια προσπάθεια η πορεία τους να είναι χωρίς επεισόδια και ειρηνική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κέντρου στον χώρο εκτιμάται ότι έχουν μείνει οι μισοί από τους περίπου 1650 πρόσφυγες και μετανάστες, που υπήρχαν σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις εκεί.

Σε δύο εβδομάδες αδειάζει ο Πειραιάς και η Ειδομένη

Η πορεία της κατασκευής των νέων θέσεων φιλοξενίας, με προτεραιότητα τις ενέργειες για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά, συζητήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Προσφυγικό, το οποίο έχει ήδη προκαλέσει ενστάσεις από μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι “53” έλαβαν σήμερα εξηγήσεις, από τον αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος ανέφερε ότι, το νομοσχέδιο δεν είναι η λύση, αλλά εργαλείο για τη λύση.

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη, προτεραιότητα θα δοθεί στον Πειραιά, με στόχο να εξομαλυνθεί η κατάσταση και το λιμάνι να είναι ελεύθερο και λειτουργικό, πριν ξεκινήσει η κίνηση του Πάσχα. Σύμφωνα με πηγές, η διαδικασία αποσυμφόρησης στον Πειραιά θα είναι εντατική και πιεστική, χωρίς αυτό να σημαίνει τη χρήση βίας. Στόχος θα είναι να πειστούν οι άνθρωποι ότι θα πρέπει να μετακινηθούν από τις άτυπες δομές και να εμπιστευθούν την ελληνική Πολιτεία.

Τον στόχο αυτόν εξέφρασε και ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι, «ο Πειραιάς θα αδειάσει σε δύο εβδομάδες». Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο συζητήθηκε, επίσης και το ζήτημα των ενστάσεων και υπάρχουν σκέψεις, κάποιες μετακινήσεις από τον Πειραιά να γίνονται με βάση την εθνικότητα. Αναφέρθηκε και η εφαρμογή της συμφωνίας, ως προς το σκέλος των επανεισδοχών, για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως αδιαπραγμάτευτο κριτήριο την τήρηση της διεθνούς και της ελληνικής νομιμότητας.

Eπίσης, συζητήθηκε η επιτάχυνση της παρακολούθησης της πορείας των υποδομών, των επιτροπών ασύλου, με στόχο να γίνεται με πληρότητα η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και να αποδίδεται αποτέλεσμα, χωρίς να παραλείπονται οι προβλεπόμενες διαδικασίας, με τήρηση της διεθνούς και ελληνικής νομιμότητας και χωρίς να παραβιάζονται δικαιώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα αναφορικά με τις συναντήσεις που είχε χθες στη Γενεύη ο κ. Μουζάλας, είναι μια σχέση καλής συνεργασίας και με τον ΟΗΕ και με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

ΟΗΕ: Η κατάσταση στην Ελλάδα με τους πρόσφυγες επιδεινώνεται

Την ίδια ώρα SOS για την κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς των προσφύγων στην Ελλάδα σήμανε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Ο κίνδυνος πανικού και τραυματισμών στους χώρους αυτούς και άλλους είναι πραγματικός» δήλωσε χαρακτηριστικά η Μελίσα Φλέμινγκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες επικεντρώνοντας την κριτική της, όπως σημειώνει το Reuters, στις συνθήκες που επικρατούν στον Πειραιά, τη Λέσβο, τη Σάμο και την Ειδομένη.

Διαμαρτυρία στην Ειδομένη

Κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν αύριο το πρωί κάτοικοι της Ειδομένης διαμαρτυρόμενοι για την μη εκκένωση του καταυλισμού, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 11:00, στη γέφυρα πριν την Ειδομένη, με τον δήμαρχο Παιονίας, Χρήστο Γκουντενούδη να εκφράζει, μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα το πρωί, την αγανάκτηση που αντικατέστησε την αλληλεγγύη των κατοίκων, καθώς έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις καλλιέργειες.