Παραδοχή - σοκ: Μεθοδεύεται η μόνιμη εγκατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά

Μια πρωτοφανή δήλωση έκανε Ευρωπαίος αξιωματούχος, του οποίου το όνομα δεν αποκαλύφθηκε, καθώς παραδέχθηκε ότι ο σκοπός είναι τα νησιά του Αιγαίου να μετατραπούν σε… “Ellis islands”.

Τι ήταν η νήσος Έλις

Το νησί Έλις (Ellis Island), στ’ ανοιχτά του Μανχάταν, υπήρξε ο κύριος σταθμός υποδοχής των μεταναστών που έφταναν στην Αμερική, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, από τα τέλη του 19ου αιώνα και κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 20ου.

Εγκαινιάστηκε την 1η Ιανουαρίου του 1892 και ως τις 12 Νοεμβρίου του 1954, οπότε έκλεισε, υποδέχθηκε πάνω από 20 εκατομμύρια μετανάστες απ’ όλο τον κόσμο. Εκεί υποβάλλονταν σε ιατρικές εξετάσεις, προκειμένου να εγκριθεί η είσοδός τους στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς που έπαιρναν την πολυπόθητη άδεια, εγκαθίσταντο -τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια- στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ.

Σε ευθεία ερώτηση του ανταποκριτή του Mega, Μανώλη Σπινθουράκη για το αν η Ευρώπη θέλει να μετατρέψει τα νησιά του Αιγαίου σε νέα «νήσο Έλις», η απάντηση του Ευρωπαίου αξιωματούχου, ένα κυνικό και ξεκάθαρο “ναι”.

Εξαιτίας των δυσκολιών που υπάρχουν για την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών για το Προσφυγικό, η Αθήνα έχει προβεί σε διαβήματα προς στις Βρυξέλλες για να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να αντιμετωπιστεί η αμείωτη συνέχιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια στην χώρα μας.