Υπάρχουν διαφορές, όμως δεν θα μείνουν αγεφύρωτες (upd)

Η Κούβα και οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να έχουν “διαφορές” μεταξύ τους, ιδίως όσο η Ουάσινγκτον συνεχίζει τη διγλωσσία σε ό,τι αφορά το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε σήμερα ο Κουβανός Πρόεδρος Ραούλ Κάστρο, υποδεχόμενος τoν Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα.

Συνεχίζοντας, ο Κάστρο σημείωσε ότι “Προσπαθούμε να μάθουμε και οι 2 πλευρές την τέχνη της αρμονικής και ισότιμης συνύπαρξης. Είμαι πεπεισμένος πλέον πως και οι δύο χώρες μπορούμε να υπάρξουμε με τρόπο ειρηνικό, ασφαλή και πολιτισμένο”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, χαιρέτισε τη “νέα ημέρα” που ξημερώνει για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και το “πνεύμα ανοίγματος” που επιδεικνύει ο Κάστρο.

Οι αλλαγές είναι απίθανο να γίνουν σε ένα βράδυ, έχουμε άλλωστε 50 χρόνια χάσματος και είναι αδύνατο να τα γεφυρώσουμε σε μία στιγμή. Θα το προσπαθήσουμε όμως με όλες μας τις δυνάμεις. Το μέλλον της Κούβας θα αποφασιστεί από τους Κουβανούς και όχι από κάποιον άλλο, υπογράμμισε ο Ομπάμα, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να θέτει τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών.

Οι ΗΠΑ “βρίσκονται κοντά στην απόφαση για την ολική κατάργηση του εμπάργκο προς την Κούβα. Συζητήθηκε επίσης η άμεση συνεργασία μας στον τομέα της τεχνολογικής ανάπτυξης στην Κούβα”, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα.

“Οι δύο χώρες έχουν βαθιές διαφορές που ποτέ δεν θα εξαφανιστούν”, είπε ο Κάστρο κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τις επαφές που είχαν στην Αβάνα.

Ο Ομπάμα παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι είχαν μια “ειλικρινή και απροκατάληπτη” συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα.

Η συνάντηση των δύο ηγετών άρχισε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου στο νησί της Καραϊβικής από το 1928.

Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της πόλης, μία μικρή ομάδα Κουβανών υποδέχθηκε τον Ομπάμα, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των ΗΠΑ και της Κούβας.

«Είναι μια ιστορική ευκαιρία να έρθω άμεσα σε επαφή με τον λαό της Κούβας» τόνισε από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος, κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους της αμερικανικής Πρεσβείας, στην Αβάνα, η οποία επαναλειτουργήσει πριν από μερικούς μήνες.

Παρά τη μερική αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, τα προβλήματα παραμένουν, καθώς η Αβάνα εξακολουθεί να διαμαρτύρεται για την ύπαρξη αμερικανικής ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο στο νησί, αλλά και για τη στήριξη της Ουάσιγκτον στους Κουβανούς αντιφρονούντες.

Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Κούβας, Ροντρίγκο Μαλμιέρκα Ντιάζ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι κινήσεις του κ. Ομπάμα «είναι στη σωστή κατεύθυνση» προσθέτοντας βέβαια, ότι «δεν μπορούμε να φτάσουμε το επίπεδο κανονικών σχέσεων, ενώ εξακολουθεί να ισχύει ο αποκλεισμός» της Κούβας.