«Στον αέρα» οι διαγωνισμοί για το Κτηματολόγιο

του Προκόπη Γιόγακα

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επαναπροκηρυχθούν από το Κτηματολόγιο 22 από τις 28 μελέτες που αφορούν την κτηματογράφηση της υπόλοιπης έκτασης της Ελλάδας. Πρόκειται κυρίως για αγροτικές περιοχές.

Αν τελικά επαναπροκηρυχθούν οι διαγωνισμοί -που είναι και το πιθανότερο σενάριο- τότε, η διαδικασία της κτηματογράφησης θα μπλοκάρει για τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος να έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο το 2020 πέφτει «έξω», άγνωστο για πόσο.

Η διαδικασία μπλόκαρε λίγο πριν μπουν οι τελικές υπογραφές. Πηγές του Κτηματολογίου, λένε στα «ΝΕΑ.gr» ότι στις έξι μελέτες-συμβάσεις (οι οποίες θα προκηρυχθούν μέσα στο επόμενο διάστημα) έγιναν από τις εταιρείες που πήραν μέρος στο διαγωνισμό εκπτώσεις από 20% έως 35% ενώ για τις υπόλοιπες 22 (που κατά πάσα πιθανότητα θα εναπροκηρυχθουν) οι εκπτώσεις ήταν της τάξεως του 1,5%.

Από το Κτηματολόγιο επικαλούνται λόγους δημοσίου συμφέροντος για το μπλοκάρισμα των 22 συμβάσεων. Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Πριν από λίγους μήνες, έγινε καταγγελία από σχήματα στα οποία συμμετέχουν ισπανικές εταιρείες ότι στη δημοπράτηση που έγινε ξεχωριστά για τις 28 μελέτες-συμβάσεις, αλλού έγιναν πολύ μεγάλες εκπτώσεις και αλλού πολύ μικρές.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη έγινε συνάντηση της διοίκησης του Κτηματολογίου με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Χόρστ Ραιχενμπαχ ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία του Κτηματολογίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Χόρστ Ράιχενμπαχ ρώτησε τι τεχνική υποστήριξη και για πόσο διάστημα χρειάζονται στο Κτηματολόγιο. Η απάντηση που πήρε από το Κτηματολόγιο είναι ότι χρειάζονται βοήθεια μέχρι το 2015 αφού όλες οι άλλες υποθέσεις έχουν κλείσει.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.

Οι 28 μελέτες αφορούν, όπως προαναφέρθηκε, συνολικά την κτηματογράφηση της μη κτηματογραφημένης έκτασης της Ελλάδας. Πρόκειται για την τέταρτη γενιά κτηματογράφησης η οποία αφορά το 42% του συνόλου των δικαιωμάτων της χώρας (16 εκατομμύρια δικαιώματα) και καλύπτει μια έκταση 86 εκατομμυρίων στρεμμάτων.

Ο αρχικός προϋπολογισμός των μελετών ήταν 572 εκατομμύρια ευρώ. Όμως τώρα, σύμφωνα με πηγές από το Κτηματολόγιο, έγινε έκπτωση στα τιμολόγια κατά 12%. Έτσι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένη εικόνα για το κόστος των συμβάσεων.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

http://www.tanea.gr/news/greece/article/5188628/ston-aera-oi-diagwnismoi-gia-to-kthmatologio/