Ισπανικός Τύπος: Στην Ελλάδα οι λιμενικοί βασανίζουν τους μετανάστες και δεν τιμωρούνται

Με αφορμή την απαλλαγή από τις κατηγορίες δύο λιμενικών έπειτα από τους ισχυρισμούς Μαροκινού αιτούντος ασύλου στην Ελλάδα ότι τον βασάνισαν με τη μέθοδο του εικονικού πνιγμού, η ισπανική εφημερίδα «El Diario» προχωρά σε ένα εκτενές ρεπορτάζ.

Στο δημοσίευμα τονίζεται πως σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καταγγελίας τέτοιων περιστατικών από μετανάστες αν και αρχικά προκάλεσαν δικαστική έρευνα, τελικά δεν κατέληξαν πουθενά, ενώ αυτό το τελευταίο περιστατικό έχει προκαλέσει, σύμφωνα με την εφημερίδα, έναν νέο κύκλο συζητήσεων από τις ΜΚΟ για τα περιστατικά βίας εναντίον μεταναστών από δημόσιους λειτουργούς.

Το βασανιστήριο «υποβρύχιο»

«Οι λιμενικοί πήραν μια πλαστική σακούλα και μου έβαλαν το κεφάλι μου μέσα. Με το ένα χέρι μου την πίεζε σφιχτά γύρω από τον λαιμό. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Επανέλαβαν αυτή τη διαδικασία τρεις φορές και τρεις φορές μου έκαναν τις ίδιες ερωτήσεις. Έπειτα, ένας από τους λιμενικούς έκανε μια κίνηση με το χέρι: “Φτάνει”». Αυτά είναι τα λόγια του Μαροκινού αιτούντος ασύλου στην Ελλάδα του οποίου το όνομα ξεκινά από Α. Η δημοσιογράφος Κλάρα Πάλμα Ερνάν για ευνόητους λόγους δεν αναφέρει το όνομά του, αλλά τονίζει προς τους ισπανούς αναγνώστες της ότι όσο κι αν δεν τον πιστεύουν, αυτό το περιστατικό εκτυλίχθηκε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, η γερμανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τους πρόσφυγες «Pro-Asyl» παραθέτει στην «El Diario» λεπτομερή στοιχεία, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα εν πλω, μεταξύ των νησιών Οινούσες και Χίος, πάνω σε ένα από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, όταν το καλοκαίρι του 2007 βρήκαν ένα πλεούμενο με 48 μετανάστες και πρόσφυγες, που στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων.

Η γερμανική ΜΚΟ τονίζει ότι ο Α. δεν ήταν ο μοναδικός από τους συγκεκριμένους μετανάστες που υπέστη βία από τους Έλληνες λιμενικούς οι οποίοι είχαν με σε πρώτο βαθμό καταδικαστεί, κάτι που επισημαίνει η ισπανική εφημερίδα, συμβαίνει πολύ σπάνια στη χώρα μας, αλλά εν τέλει σε δεύτερο βαθμό αθωώθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/news/181731/ispanikos-typos-stin-ellada-oi-limenikoi-vasanizoyn-toys-metanastes-kai-den-timoroyntai#ixzz3LIKZ4900