Σε νέα ρύθμιση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς με την ισχύουσα, που λήγει στις 8 Φεβρουαρίου, έχουν μέχρι τώρα υπαχθεί μόνο περί τα 940.000 κτίσματα, ενώ απομένουν περίπου ένα εκατομμύριο.
Με την νέα ρύθμιση θα παρέχονται διευκολύνσεις, ώστε να προβούν στην νομιμοποίηση των ακινήτων τους, προς τους «αποδεδειγμένα μη έχοντες», όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Έθνους, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ιδιοκτήτες δηλαδή που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να πληρώσουν το πρόστιμο και να τακτοποιήσουν το σπίτι τους, θα έχουν την δυνατότητα να το κάνουν είτε μέσω περισσότερων δόσεων, είτε ακόμα και με μείωση του προστίμου, που θα γίνεται βάσει κοινωνικών κριτηρίων.
«Δεν θα αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο ο ιδιοκτήτης που έχει 10% παράβαση δόμησης με εκείνον που έχει 100%», επισημαίνει στο ρεπορτάζ ο Γιάννης Τσιρώνης, που τονίζει επίσης πως η νέα ρύθμιση πρέπει να απαλείψει εντελώς την πιθανότητα να είναι πιο… συμφέροντα τα πρόστιμα από την έκδοση νόμιμης άδειας – κάτι που σήμερα παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις.
Η νέα ρύθμιση αναμένεται να είναι έτοιμη έως τις αρχές Φεβρουαρίου και να έχει ισχύ έως τον Ιούνιο, θα έρθει με την μορφή τροπολογίας στο νόμο 4178/13 και πρέπει να έχει την έγκριση τόσο του υπουργείου Οικονομικών όσο και του ΣτΕ, καθώς μπορεί σε ενδεχόμενη προσφυγή να κριθεί ως «μεροληπτική» προς κάποιες κατηγορίες πολιτών. Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος πάντως εμφανίζεται αισιόδοξη πως η ρύθμιση θα «περάσει» καθώς τα μηνύματα από το υπουργείο Οικονομικών είναι θετικά, ενώ σαν φιλοσοφία κινείται και στην κατεύθυνση που επιδοκιμάζουν οι θεσμοί, όπως ήταν και εκείνη για τα ΚΤΕΟ.
Αντίθετα, πρόστιμα-«φωτιά» ετοιμάζει το υπουργείο για όσους ιδιοκτήτες μπορούσαν να ενταχθούν στην ισχύουσα ρύθμιση (και έχουν την δυνατότητα να το κάνουν έως τις 8 Φεβρουαρίου) και δεν το έκαναν. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο παγώματος των κατεδαφίσεων για τρία χρόνια, ώσπου δηλαδή να είναι έτοιμοι οι δασικοί χάρτες (που τώρα βρίσκονται λίγο πάνω από το 1%…). Σε κάθε περίπτωση πάντως, λένε από το υπουργείο, το «πάγωμα» δεν θα ισχύσει για αιγιαλούς και ρέματα, αλλά για περιοχές όπως το Γαλάτσι ή η Γλυφάδα, όπου υπάρχουν διαφωνίες.