Ποινικές διώξεις για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων στο ποδόσφαιρο

Ποινική δίωξη σε βάρος 16 εμπλεκομένων στην υπόθεση  εξαγοράς διαιτητών άσκησαν οι εισαγγελίες Αρ. Κορέας και Ελένη Σίσκου, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν για τους στημένους αγώνες.

Οι εισαγγελείς κατέληξαν, καταρχήν, σε ένα πόρισμα 173 σελίδων στο οποίο διαπιστώνουν με σαφήνεια σύσταση εγκληματικής οργάνωσης στο χώρο του ποδοσφαίρου, στην οποία εμπλέκονται παράγοντες από ΠΑΕ, διαιτητές και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας.

Οι κατηγορίες για τις οποίες άσκησαν δίωξη οι εισαγγελείς είναι συγκρότηση,  ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη κατά συναυτουργία κατ’ έξακολούθηση, συνήθεια και επάγγελμα σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος, απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος κατ’ επάγγελμα και συνήθεια, δωροδοκία και δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές δραστηριότητες σε βαθμό πλημμελήματος (ειδικός ποινικός νόμος).

Οι εισαγγελείς εκτιμούν ότι είχε συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση που όριζε διαιτητές σε συγκεκριμένους ποδοσφαιρικούς αγώνες προκειμένου να επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Προσθέτουν, επίσης, ότι δια μέσου της δράσης του συγκεκριμένου κυκλώματος υπάρχουν ομάδες που υποβιβάστηκαν, με αποτέλεσμα να χάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Παράλληλα, οι ομάδες που ευνοήθηκαν, σύμφωνα με το πόρισμα, κέρδισαν εκατομμύρια ευρώ καθώς ήταν ψηλά στην κατάταξη και συμμετείχαν σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Στο πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται ότι έπεσαν θύματα απάτης οι φίλαθλοι που στοιχημάτιζαν σε ποδοσφαιρικούς αγώνες πιστεύοντας ότι παρακολουθούν ένα πρωτάθλημα που δεν είναι στημένο. Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης ερευνήθηκε από το 2011 ως το 2013.

Η εισαγγελία της Αθήνας δεν δημοσιοποιεί τα ονόματα των κατηγορουμένων. Πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι  διώκονται δυο παράγοντες ποδοσφαιρικών ομάδων (ΠΑΕ), τέσσερις παράγοντες της ΕΠΟ, δυο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, τρεις διαιτητές και πέντε μέλη άλλης επιτροπής.