Η Eon επικεντρώνεται στην «πράσινη ενέργεια»

Ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Eon εξέπληξε τους πάντες ανακοινώνοντας ότι εγκαταλείπει σταδιακά την παραγωγή ρεύματος από άνθρακα και πυρηνική ενέργεια και στρέφεται εξολοκλήρου στο «πράσινο ρεύμα».

Με τζίρο που ξεπέρασε το 2013 τα 122 δισεκατομμύρια ευρώ και παραγωγή 61 Γιγαβάτ, η Eon ήταν και παραμένει ο μεγαλύτερος γερμανικός ενεργειακός κολοσσός. Οι επιπτώσεις της λεγόμενης ενεργειακής στροφής, με την οποία η Γερμανία αποχαιρετά την πυρηνική ενέργεια, φέρνουν ωστόσο σε δεινή θέση τον ενεργειακό κολοσσό, ο οποίος διαθέτει κυρίως μονάδες παραγωγής με άνθρακα ή πυρηνική ενέργεια. Σε συνδυασμό με τις πολυδάπανες επενδύσεις των τελευταίων ετών η Eon έχει συσσωρεύσει χρέη 31 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το βράδυ της Κυριακής η Eon ανακοίνωσε ότι θα επικεντρωθεί στην παραγωγή οικολογικού ρεύματος. Η ανακοίνωσε εξέπληξε την γερμανική κοινή γνώμη, που δεν γνώριζε ότι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ο ενεργειακός κολοσσός πραγματοποιούσε διαβουλεύσεις εσωτερικά για τους τρόπους προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού Γιοχάνες Τάισεν ήταν σαφείς: «Η Eon θα παράγει μελλοντικά ρεύμα μόνο από ανανεώσιμες πηγές και θα δημιουργήσει νέα δίκτυα, επικεντρώνοντας τις δραστηριότητές της στο πράσινο ρεύμα».

Για να επιτύχει το νέο της στόχο η γερμανική εταιρεία θα διασπαστεί. Στη μια εταιρεία ενσωματώνονται τα «παραδοσιακά» μέσα παραγωγή ενέργειας, δηλαδή υδροηλεκτρικές μονάδες, άνθρακας, φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια. Και στην άλλη ό,τι σχετίζεται με την παραγωγή οικολογικού ρεύματος.

Ειδικοί σε ζητήματα ενέργειας αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τα φιλόδοξα σχέδια με τα οποία στην ουσία η Eon σχεδιάζει την αναδιάρθρωσή της. «Με την κίνηση αυτή δεν λύνονται βέβαια τα προβλήματα της εταιρείας, απλά αναβάλλεται η λύση τους για το μέλλον», σημειώνει σε σχόλιό του ο εκδότης της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt Γκάμπορ Στάινγκαρτ.

Η διοίκηση της εταιρίας υποσχέθηκε πάντως ότι παρά τις ριζικές αλλαγές «δεν θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Μάικ Βίνκελ. Το ένα μέρος της εταιρίας αρμόδιο για τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας θα απασχολεί συνολικά 60.000 εργαζόμενους, ενώ το άλλο για το οικολογικό ρεύμα 40.000. Ήδη από το 2007 η Eon επενδύει κάθε χρόνο περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 2015 θα διαθέσει μάλιστα επιπλέον 4,3 δισεκατομμύρια. Το επενδυτικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται το 2016.

Με τη διάσπασή της η Eon ακολουθεί το παράδειγμα άλλων κολοσσών. Η Lanxess ανεξαρτητοποιήθηκε από την Bayer, η Osram από τη Siemens. Δεν αποκλείεται η τολμηρή απόφαση της Eon να αποτελέσει στο μέλλον πρότυπο για άλλες γερμανικές εταιρείες παραγωγής ενέργειας.

Πηγή: http://www.dw.de/