Συνέδριο Διοικητικής Δικαιοσύνης στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, περιορίζονται υπερβολικά τα ατομικά συμφέροντα

Συνέδριο Διοικητικής Δικαιοσύνης βρίσκεται σε εξέλιξη στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, Ακαδημίας 68, το οποίο διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Δημοσιολόγων. Αντικείμενο του διήμερου συνεδρίου ( 3 Δεκεμβρίου 16.00-20.00 και 4 Δεκεμβρίου 13.30-19.00) αποτελεί η Διοικητική Δικαιοσύνη εν μέσω της κρίσης.

Στη χτεσινή 1η συνεδρία, υπό την προεδρία του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών και Επίτιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Επαμεινώνδα Π. Σπηλιωτόπουλου, αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν τα όρια του δικαστικού ελέγχου, μέσω της ανάλυσης των νομοθετικών και νομολογιακών εξελίξεων. Στη 2η συνεδρία, υπό την προεδρία της Καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κας Γλυκερίας Π. Σιούτη, αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν τους περιορισμούς του δικαστικού ελέγχου και της πρόσβασης στη διοικητική δίκη.

Από το σύνολο των εισηγήσεων και παρεμβάσεων, τις οποίες πραγματοποίησαν διακεκριμένοι καθηγητές, δικαστές και δικηγόροι, αναδείχθηκε το εξής μείζον ζήτημα : έχει διασαλευθεί η ισορροπία μεταξύ της ανάγκης για γρήγορη διεκπεραίωση των δικαστικών υποθέσεων και για διευκόλυνση της είσπραξης από το Δημόσιο ποσών που διεκδικούνται από τους οφειλέτες, από τη μια μεριά και της ανάγκης για αποτελεσματική και έγκαιρη προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των ατόμων, από την άλλη μεριά. Η εξέλιξη της νομοθεσίας και της νομολογίας, στην εποχή της οικονομικής κρίσης έχει γείρει τη ζυγαριά προς τη μια κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να περιορίζονται υπερβολικά τα ατομικά συμφέροντα, με την επίκληση της ανάγκης προστασίας του γενικού συμφέροντος.

Στη σημερινή 3η και 4η συνεδρία, υπό την προεδρία των καθηγητών  Νομικής κκ. Κωνσταντίνου Ρέμελη και Απόστολου Γέροντα, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, αντιστοίχως, θα αναπτυχθούν θέματα που συνιστούν νέες προκλήσεις για τη Διοικητική Δικαιοσύνη. Ζητήματα που αφορούν το δημόσιο χρήμα, τις εξελίξεις στο δίκαιο των δημοσίων συμβάσεων, τις νέες τάσεις δημοσιονομικού ελέγχου για τη βελτίωση της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών και τη δικαστική αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων.