Ο σκηνοθέτης του Αλέξη Τσίπρα

Ο Μανώλης Παπανικήτας, εργαζόμενος της ΕΡΤ, είναι ο προσωπικός σκηνοθέτης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο άνθρωπος που διαμορφώνει την εικόνα του και σκιαγραφεί το προφίλ του ανάλογα με τις απαιτήσεις των πολιτικών συγκυριών. Εκείνος που κάνει τον Πρωθυπουργό ηγέτη στα μάτια χιλιάδων τηλεθεατών.

Στο πρόσωπο του εν λόγω υπαλλήλου της ΕΡΤ, ο Πρωθυπουργός έχει ανακαλύψει τον νέο «μάγο» της εικόνας. Αλέξης Τσίπρας και Μανώλης Παπανικήτας μαζί γράφουν τη δική τους ιστορία, φέρνοντας στο προσκήνιο την παντοδυναμία της «εικόνας» πρώτιστα και ακολούθως της Αριστεράς. Εδώ και πολλά χρόνια είχαν αποφασίσει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, όμως η συνεργασία τους επισφραγίστηκε όταν ο σκηνοθέτης έπεσε πάνω στο… μαύρο που επέβαλε στην κρατική τηλεόραση η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ και απολύθηκε. Αμέσως ξεκίνησε να συνεργάζεται στο επικοινωνιακό επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τότε είναι ο άνθρωπος που αναλαμβάνει τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματος της Αριστεράς, τις ανοιχτές ομιλίες του Πρωθυπουργού και όχι μόνο. Είναι η «σκιά» του Αλέξη Τσίπρα σε κάθε δημόσια εμφάνισή του, σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ του parapolitika. Έχει το πρόσταγμα, αλλά και την τελευταία λέξη στις περιοδείες, στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του, στα πρωθυπουργικά διαγγέλματα, στις επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, ακόμη και όταν ο πρωθυπουργός υποδέχεται ξένους ηγέτες.

Το να φτιάξεις, όμως, να διατηρήσεις και να διαφυλάξεις το προφίλ ενός ηγέτη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο σχεδιασμός ξεκινά ημέρες πριν, ακόμη και αν αφορά μια προεκλογική συγκέντρωση ή μια τυπική επίσκεψη του πρωθυπουργού. Αεροφωτογραφίες, χαρτογράφηση της περιοχής, εξονυχιστικός έλεγχος για το ποιο… δέντρο ενοχλεί, ποια κάμερα θα πάει σε ποιο μπαλκόνι και ποιο πλάνο θα αναδείξει την εικόνα που θέλει ο σκηνοθέτης.

Στα ταξίδια, τις δημόσιες συγκεντρώσεις, τις τηλεοπτικές ή άλλες εμφανίσεις του κ. Τσίπρα όλα περνάνε από τον έλεγχο και το μάτι του Μανώλη Παπανικήτα. Ενδεικτικά, θυμίζουμε ότι ο κ. Παπανικήτας είχε συνοδεύσει τον πρωθυπουργό, ως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στο ταξίδι του στη Λατινική Αμερική, ενώ είναι ο άνθρωπος που δίνει «εικόνα» και από τα συνέδρια του κόμματος. Τον συνόδευσε επίσης στο πρόσφατο ταξίδι του στη Μυτιλήνη, μαζί με τον Μάρτιν Σουλτς, ενώ ήταν ο άνθρωπος στον οποίο… υπάκουσε ακόμη και ο Ολάντ. Κατά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα, ο Μανώλης Παπανικήτας ανέλαβε εξολοκλήρου την καρέ-καρέ καταγραφή των συναντήσεων και των δηλώσεων των δύο ηγετών, με τον Γάλλο πρόεδρο να εμπιστεύεται απόλυτα τις σκηνοθετικές οδηγίες του.

Φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός από τις ατάκες, το ύφος, τα συνθήματα και τις πολιτικές τακτικές του Ανδρέα Παπανδρέου, φρόντισε να ακολουθήσει πιστά και την επιλογή του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ να έχει προσωπικό σκηνοθέτη. Κέρδισε το στοίχημα και κατάφερε να πείσει τον ελληνικό λαό να τον εμπιστευθεί.

Ο Μανώλης Παπανικήτας δεν είναι ο σκηνοθέτης που για επικοινωνιακούς λόγους καλείται να καλύπτει τις δράσεις του πρωθυπουργού. Είναι ο απόλυτος υπεύθυνος για τη δημόσια εικόνα του και η δράση του όχι μόνο δεν σταματάει στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά, αντίθετα, συνεχίζεται και πέραν αυτών. Είναι εκείνος που ρυθμίζει τα πάντα σχετικά με το στήσιμο των καμερών μέσα και έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού, για κάθε περίπτωση. Από τις επόμενες ημέρες, στο υπόγειο και στους διαδρόμους του Μαξίμου ο Μανώλης Παπανικήτας θα συναντά και τον Θόδωρο Μιχόπουλο, με τον οποίο θα συνεργάζεται στενά. Ο λόγος είναι ότι ο έμπειρος δημοσιογράφος, που είχε διατελέσει διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού κατά το πρώτο οκτάμηνο της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στη θέση του γενικού γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού της Γραμματείας του πρωθυπουργού. Πλέον θα αποτελεί ένα από τα κεντρικά στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, με αντικείμενο τη χάραξη του στρατηγικού σχεδιασμού και την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης.