Τριγμοί στις σχέσεις των Συμβουλίων ΑΕΙ με το Υπουργείο Παιδείας

Νέες παραιτήσεις πανεπιστημιακών αναμένεται να φέρει η παραίτηση του Γρηγόρη Σηφάκη, ύστερα από τις παλινωδίες του πρώην Υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά κατά των Συμβουλίων και τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Μπερτσιμάς, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, όπως και άλλα μέλη των Συμβουλίων ΑΕΙ. Το σκηνικό εμφανίζεται πολεμικό καθώς με χθεσινή απόφαση, οι πρόεδροι των Συμβουλίων και οι αναπληρωτές, θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Κυριακή στην Αθήνα, για να καθορίσουν τη στάση τους.

Την παραίτησή του υπέβαλε χθες ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης Γρηγόρης Σηφάκης, με επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη. Τα μέλη των Συμβουλίων Ιδρυμάτων, ενός θεσμού που είχε εισαχθεί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου, με το σκεπτικό να ενισχυθεί η εξωστρέφεια των πανεπιστημίων και να αναδιαρθρωθεί σε διεθνή πρότυπα το σύστημα διοίκησης των ιδρυμάτων αντιδρούν στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας να «ψαλιδιστούν» οι αρμοδιότητές τους.

Η πρώτη κίνηση έγινε από τον ομότιμο καθηγητή Κλασσικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και πρόεδρο του Συμβουλίου Γρηγόρη Σηφάκη. Ο πανεπιστημιακός θεωρεί ότι στις προγραμματικές δηλώσεις και στην τοποθέτηση του Υπουργού κατέστη σαφές ότι υποβαθμίζεται ο ρόλος των πανεπιστημιακών συμβουλίων στην αυθαίρετη πράξη της επιλογής ή αποκλεισμού υποψήφιων πρυτάνεων. Ο κ. Σηφάκης δηλώνει προσβεβλημένος και εκφράζει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ο Υπουργός Παιδείας καταφέρθηκε σχετικά με τις αρμοδιότητες των πανεπιστημιακών συμβουλίων.

Στην επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας ο κ. Σηφάκης αναφέρει: ότι «από τις πρόσφατες προγραμματικές σας δηλώσεις συνάγεται αβίαστα ότι όχι μόνο αγνοείτε ποιος είναι ο ρόλος των πανεπιστημιακών συμβουλίων διεθνώς, ή ποιο υπήρξε το έργο τους στη χώρα μας, εννοείται ότι γνωρίζω καλύτερα τα του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά ότι θεωρείτε πως αφενός τα συμβούλια έχουν αυτοκαταργηθεί και αφετέρου ότι “η μόνη αρμοδιότητα που ασκούν είναι εκείνη της επιλογής, δηλαδή του (σ.σ. κατά τη γνώμη σας αυθαίρετου) αποκλεισμού υποψηφίων πρυτάνεων και κοσμητόρων” πράγμα που σκοπεύετε να διορθώσετε στο άμεσο μέλλον με ΠΝΠ».