Στο "κόκκινο" η ανώτατη και ανώτερη εκπαίδευση!

Μόλις δύο από τα 112 εκατομμύρια ευρώ της κρατικής επιχορήγησης έχουν λάβει τα πανεπιστήμια, όπως παραδέχθηκε στη Βουλή ο πανεπιστημιακός υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς.

Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, σύμφωνα με τον κ. Μπαλτά, «για το τρέχον οικονομικό έτος έχουν διαβιβαστεί προς την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου Παιδείας δικαιολογητικά χρηματοδότησης συνολικού ύψους 112.000.000 ευρώ, για κάλυψη δαπανών λειτουργίας, σίτισης φοιτητών και μισθοδοσίας έκτακτου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ (πανεπιστημίων και ΤΕΙ) της χώρας, εκ των οποίων έχει εξοφληθεί ποσό 2.000.000 ευρώ που αφορά τη μισθοδοσία ωρομισθίου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ».

Συγκεκριμένα, η χώρα διαθέτει 20 πανεπιστήμια και 15 ΤΕΙ, στα οποία η κρατική επιχορήγηση έχει συρρικνωθεί έως και 80% μέσα στην τελευταία πενταετία. Ηδη πρυτάνεις των πανεπιστημίων και πρόεδροι των ΤΕΙ δηλώνουν ότι, πέραν του Αυγούστου, δηλαδή από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, δεν θα καταφέρουν να λειτουργήσουν εάν δεν εισρεύσει στο ταμείο τους κάποιο σημαντικό ποσό από την κρατική χρηματοδότηση.

Ενδεικτικά, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, τα κτίριά τους δεν συντηρούνται, εποπτικό υλικό καταστρέφεται, φοιτητές διαμαρτύρονται για ελλείψεις σε συγγράμματα, οι βαθμολογίες και η έκδοση των πτυχίων καθυστερούν. Και ίσως το βασικότερο όλων είναι το οξύ ποιοτικό έλλειμμα. Καθώς τα τελευταία χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν πολλοί καθηγητές αλλά και αρκετά από τα βοηθητικά επιστημονικά στελέχη, το προσωπικό των ΑΕΙ της χώρας έχει μειωθεί κατά μέσο όρο 25% την τελευταία πενταετία με κίνδυνο να «χαθούν» οι ειδικότητες των διδασκόντων που αποχωρούν και δεν αναπληρώνονται, και κατ’ επέκταση να διακοπεί η διδασκαλία μαθημάτων.