Βαρουφάκης στο Stern: Η μητέρα μου «ξεκίνησε» ως μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης

Το  πώς γνωρίστηκαν οι γονείς του και ιδιαίτερα οι αρχικές πολιτικές απόψεις της μητέρας του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη είναι αυτές που «έβγαλαν» τον τίτλο στη συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Stern, παρά το ότι σε αυτήν διατυπώνει μια σειρά από πολλές άλλες σοβαρές τοποθετήσεις  για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές όπως την έζησε αλλά και για το εναλλακτικό σχέδιο που φέρεται να είχε εκπονήσει.

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ περιγράφει το πώς γνωρίστηκαν οι γονείς του, αναφέροντας ότι η μητέρα του ήταν στα νιάτα της μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης και είχε «χρεωθεί» να κατασκοπεύει τον πατέρα του και έτσι γνωρίστηκαν. Μάλιστα, ο τίτλος του άρθρου είναι «Η μητέρα μου ήταν μέλος ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης». Για τον πατέρα του αναφέρει ότι είχε βασανιστεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου επειδή αρνήθηκε να καταδώσει κομμουνιστές και ότι παρέμεινε σταθερός, περίπου μέχρι τη δεκαετία του ’80, στις πολιτικές αριστερές του απόψεις ψηφίζοντας προ δικτατορίας ΕΔΑ και μεταδιδακτορικά ΚΚΕ, πριν τη δεκαετία του ’80, ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Για τη μητέρα του Ελένη είχε μιλήσει ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης στο iefimerida.gr και στην Κατερίνα Ι. Ανέστη, τον Φεβρουάριο του 2013:

«Γεννήθηκα στο Παλαιό Φάληρο, με καταγωγή κυρίως από τo Kάιρο και την Κρήτη. Έχω μεγαλώσει με μια οικογένεια όπου το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η πολιτική, με έντονες αντιπαραθέσεις.

Ο πατέρας μου προερχόταν από την Αριστερά, είχε περάσει χρόνια στη Μακρόνησο και στην εξορία. Η μητέρα μου προερχόταν από μία συντηρητική οικογένεια. Η ίδια -για λόγους ιστορικών ατυχημάτων- στο πανεπιστήμιο ήταν ενταγμένη ακόμη και στην ακροδεξιά, θα έλεγα. Οπότε καταλαβαίνετε ότι ζούσα με τον Εμφύλιο Πόλεμο μέσα στο σπίτι μου. Βέβαια, πολύ γρήγορα, από τα πρώτα χρόνια που ήταν μαζί, οι γονείς μου συνέκλιναν προς την Κεντροαριστερά και οι δύο, αν και διατηρούσαν πάντα τις διαφορές τους.

Ο πατέρας μου ψήφιζε ΕΔΑ, η μητέρα μου στη δεκαετία του ’60 έγινε “παπανδρεϊκή”. Μετά την πτώση της δικτατορίας ο πατέρας μου συνέχισε να ψηφίζει Κομμουνιστικό Κόμμα, η μητέρα μου ΠΑΣΟΚ, μέχρι που στη δεκαετία του ’80 άρχισαν και οι δύο να ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ. Κατά 80% οι συζητήσεις μας αφορούσαν την πολιτική. Ακόμη και όταν ζούσα στο εξωτερικό επί 23 χρόνια, όταν έπαιρνα τηλέφωνο τη μητέρα μου, το πρώτο πράγμα που συζητούσαμε ήταν οι πολιτικές εξελίξεις. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν η κλασική Ελληνίδα μητέρα…».

Η Ελένη Βαρουφάκη

«Ήξερα ότι θα γίνει κάτι, γιατί ήταν παιδί που αγαπούσε τη μόρφωση, ήταν ανήσυχος και όλα αυτά τον βοήθησαν να φτάσει εδώ που έφτασε…», δήλωνε ο πατέρας του Υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη σε τηλεοπτική εκπομπή.

Όμως και η μητέρα του, Ελένη Βαρουφάκη, φαίνεται πως του εμφύσησε την αγάπη για την πολιτική ήταν σπουδαία βιοχημικός αλλά ασχολιόταν και με τα κοινά αφού από το 1986 εκλεγόταν συνεχώς δημοτική σύμβουλος Παλαιού Φαλήρου και τη διετία 1998-2000 διετέλεσε αντιδήμαρχος.

 

Η μητέρα του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, Ελένη εργάστηκε για αρκετά χρόνια στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Διετέλεσε πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ισότητας Πειραιά, γενική γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων και πρόεδρος πολλών σχολικών επιτροπών.

Μαζί με τον Γιώργο Βαρουφάκη απέκτησε τον Γιάνη αλλά και την Τρισεύγενη, δικαστή στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Η Ελένη Βαρουφάκη απεβίωσε τον Νοέμβριο του 2008.
Πηγή: iefimerida